a munka sehol nem állt meg

2020.11.13. 07:00

Farsang és Fókaszív – Az új helyzetben is dolgozik a Mesebolt és a WSSZ

A rendkívüli helyzetben december 10-éig egészen biztosan zárva tartanak a színházak. Hogy utána mi lesz, az szintén bizonytalan. De a munka sehol nem állt meg: próbál a Mesebolt Bábszínház és a Weöres Sándor Színház is.

Ölbei Lívia

Kőmíves Csongor, Kosznovszky Márton, Gyurkovics Zsófia

Fotó: VN/MB

A színházak éppen csak átálltak az új menetrendre (minden harmadik széken néző), és a fokozódó járványhelyzetben máris jött az újabb szigorítás: más kulturális intézményekkel együtt nekik is be kellett zárniuk. A zárlat az első körben december 10-éig tart. De a munka nem állt meg – akkor sem, ha a nyitás ideje ma még bizonytalan.

Ahogyan arról beszámoltunk, a celldömölki Soltis Lajos Színház a Három nővér felújításával foglalkozik, a felújítópróbák során filmfelvétel is készül.

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház színészei a próbateremben vannak: készül a Fókaszív: „Finn, a legendás fókavadász Skócia északi partján él, és úgy gondolja, hogy mindent tud a fókákról. Mindig biztos kézzel találja el a zsákmányt, rettentően büszke vadásztudományára. Ám egy szép napon különös látogató érkezik Finn házába, aki meg sem áll vele a végtelen tenger mélységes mélyéig, a fókák birodalmáig. Vajon mit érez a híres vadász, ha hirtelen fókaként kell élnie mindennapjait? Milyennek tűnik az ember, ha egy fóka szemével nézzük? Végül is kié a tenger? Bizony, ezekre a kérdésekre kell hősünknek választ találnia, ha vissza szeretne térni a szárazföldre. A sok izgalmas, humoros, megindító kaland során Finn egészen más szemmel kezdi nézni a világot…” – mondja az ajánló.

Kőmíves Csongor, Kosznovszky Márton, Gyurkovics Zsófia
Fotó: VN/MB

A Mesebolt előadása skót népmesére alapozódik. Az előadás rendezője Veres András, tervezője Rumi Zsófi, zeneszerzője Kiss Dávid – valamennyiük „keze nyomával” gyakran találkozhattunk eddig is. És reméljük, a Fókaszív is mielőbb közönség elé kerülhet.

A Weöres Sándor Színház december elejére tervezte a Farsangi játék bemutatóját – ez az időpont már biztosan későbbre tolódik. De a ­Caragiale-komédia próbái zajlanak: készülnek a jelmezek, húzzák a zenészek. A Mohácsi testvérek, Caragiale és a társulat nem először ad egymásnak rande­vút az Akacs Mihály utcában, és az előzetes tapasztalatokra alapozva fergeteges és nagyszabású estére számíthatunk Mohácsi János rendezői vezényletével. A színpadon Róbert Gábor, Kocsis Pál, Szabó Róbert Endre, Endrődy Krisztián, Lábodi Ádám, Balogh János, Alberti Zsófi, Major Erik, Herman Flóra, Vlahovics Edit – és sokan mások. A helyszín egy borbélyműhely, a legfőbb motívum a féltékenység meg a szerelem.

A WS Színház közlése szerint az elmaradt bérletes előadások közül az Equus és a Kis hölgy a Maximból le nem játszott alkalmait „minden lehetőséget mérlegelve a későbbiekben sem pótolják”. Az előadásokról felvétel készül, amelyekhez bérletes nézőinek online hozzáférést ad a színház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában