Nincs kiállás

2020.11.26. 17:43

Mit mutat a bábos csillagtükör? – Online bérlet és Mesebolt TV!

A legfontosabb most a kapcsolattartás – mondja Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója. Téli képek címmel online bérletet kínálnak óvodásoknak, ráadásul a bábszínház Youtube-csatornáján hamarosan indul a Mesebolt TV.

Ölbei Lívia

Az ürességtől kongó, omló-romló MMIK épületében olyan a Mesebolt Bábszínház, mint valami ottfelejtett, csodálatos, egzotikus virág – vagy a furcsa kísértetház dobogó szíve. A színház különben is maga az elevenség – és a személyes találkozás. A járvány pedig pont a személyesség lehetőségétől fosztotta meg a színészeket és a közönséget. Mit lehet tenni ilyenkor?

Téli képek írásvetítővel

A hívó szóra kinyílik a hátsó ajtó, az emeleti folyosón továbbra is szürreális látványt nyújt a nedves falról pergő vakolat. Mintha itt folytatódna a kinti szürkeség. A próbateremben megállásra kényszerít a varázslat: Császár Erika és Lukács Gábor a Téli képek címmel összeállított online bérlet második előadásán dolgozik. A Karácsonyi mese a betlehemi történetet mondja-meséli újra. A történet úgy régi, hogy mindig vadonatúj: a két meseboltos színész közösen jegyzi a bábszínpadi szövegkönyvet – amelyben a közönséghez fordulva két narrátor adja egymásnak a szót –, és ők maguk az árnyjáték tervezői is. Az egyik pillanatban még zsebkendőnyi, látszólag semmire se jó csipkedarab a sifonérból, a másikban varázslatos ablak a tenyérnyi (asztalnyi) bábszínpad kifeszített, megvilágított „vetítővásznán”. Írásvetítővel jön létre a fényes-árnyas varázs. A kész előadásról majd felvétel készül az online bérletes óvodásoknak.

 

A Mesebolt már a tavaszi karanténidőszakban rendszeresen jelen volt az online térben: a színészek mesét mondtak, olvastak; bámulatosan kreatív, maguk készítette bábfilmekkel jelentkeztek. A kreativitásukból és a rugalmasságukból táplálkoznak most is.

Színház az ég alatt?

Ahogy Kovács Géza igazgató mondja: bár a színházak bezártak, a napi munka nem állt meg. Egyrészt készülnek az évadra tervezett további bemutatók, bár újratervezésre a bizakodás mellett is szükség volt: Kovács Géza arra kérte a rendezőket, hogy olyan előadást hozzanak létre, amely szabadtéren is játszható. Még az is lehet, hogy ez – a szabadtéri játék – lesz a járható egérút a színházaknak (volt már ilyen időszak a színháztörténetben). Az őszi szezonban nagy volt a bevételkiesés, a bérlezetés szempontjából a tavaszi szezon is bizonytalan.

Három az egyben

Másrészt ezekben a hetekben is van kapcsolattartás. Háromszáz-háromszázötven óvodáshoz jut el (persze lehetnének többen is) a Téli képek címmel összeállított, három előadást kínáló online bérlet, amelyben elsőként a Szent Márton köpenye című előadást láthatta a kis közönség. Itt a kész előadásból kellett „tévéjátékot” gyártania a Meseboltnak – ilyesmit se csináltak még. A Téli képek-sorozat ráadásul koprodukcióban készül: a Dr. Pesovár Ernő AMI-val együttműködésben. Ez azt jelenti, hogy mindhárom online előadáshoz tartozik a témához illő – szintén rögzített – néptánc-népijáték-bemutató és kézműves foglalkozás. A Márton-előadáshoz kapcsolódva például megtanulhatták a gyerekek, hogyan hozhatják létre a saját papírbábszínházukat. (A kivágni- és színeznivalót is a bábszínház juttatta el az óvodákba.)

A betlehemi történetet újrajátszó árnyjáték után a jövő év elején a farsanghoz kapcsolódik a harmadik online bemutató. Vannak olyan meseboltos előadások is (A boldog herceg, Madarak voltunk), amelyekkel készülnek az e-színházi virtuális térbe is. Ehhez persze jó minőségű felvételek kellenek.

Indul a Mesebolt TV!

Az online bérlet előadásaihoz csak a bérletesek juthatnak hozzá (csökkentett áron), de a decemberben induló Mesebolt TV nyilvános lesz a bábszínház Youtube-csatornáján.

„Hová lett a csillag?” – kérdezi Lukács Gábor a Karácsonyi mese fináléjában. Császár Erika válaszol: „Pszt! Beköltözött a gyermeke szemébe.” Végül az ének: Minden csillag egy kereke, / ezeregy angyal száll vele, / az Isten maga száll vele, / és csillagtükröt nyújt felénk, / mesetükröt, a keze.”

Hát ezért kell olyan nagyon a színház, mint egy falat kenyér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában