Ketrecbálban telt a jubileumi év

2021.01.19. 17:30

A celldömölki Soltis Lajos Színház mérleget készített, és a visszatérésre készül

Bár a 2020- ban 40 éves Soltis Lajos Színház jubileumi évét is átírta a koronavírus-járvány, a szokásos évzáró mérleg már-már meglepő gazdagságot mutat. Nagy Gábort, a színház igazgatóját kérdeztük, aki ráadásul több évtizedes elkötelezett munkájáért tavaly kapott magas állami kitüntetést.

Ölbei Lívia

Fotó: VN-archív/Benkő Sándor

A celli Soltis Lajos Színház olyan sziget, ahol mindig izgalmas dolgok történnek. Ez a sziget – ha kell – védőhálóként működik: óvja, megtartja a közösséget. A jubileumi évre visszatekintve Nagy Gábor hangsúlyozza: a társulat a nehezített pályán is mindent megtett azért, hogy méltóképpen ünnepeljen.

A sitkei forrás

A februári társulati születésnap után június 21-én mutatták be – a felújított celli piac árkádjai alatt, a mesebeli színházépület szomszédságában – az Álomkergetők című könyvet, amely a társulat történetét kíséri végig jobbnál jobb képekben. Júliusban Sitkén, az első húsz év helyszínén, a Sitkei Színkörnek otthont adó művelődési házban folytatódott az ünneplés: régi társulati tagok is érkeztek szép számban. A Pedál Színház hangulatát megelevenítve biciklis turné következett: irány Balatonakali!

3 nővér

Impozáns a 2020-as bemutatók sora, van mire várnia a közönségnek. A jubileumi évet a színpadon Sardar Tagirovsky Csehov-rendezése nyitotta, a Szentendrei Teátrummal koprodukcióban: a „3 nővér”-elő adás nemcsak a Csehov-befogadásban nyit fontos utakat, hanem a Soltis Lajos Színház történetére is reflektál.

Tündéri történetek

Gimesi Dóra meseátiratából – Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi – Nagy Zsuzsi rendezett színpadi varázslatot, a koprodukciós partner a Kőszegi Várszínház. Bora Levente Janka ágya című mesejátékát – különös tekintettel a tárgyanimációra – a szerző vitte színre Celldömölkön, a budapesti Trainingspot Társulattal együttműködésben.

Regényes

És ez még nem volt elég: Dudás Károly Ketrecbál című regényéből Táborosi Margaréta rendezett előadást a Koptik Odó utcában. A Dudás Károly- regény vajdasági magyar sorsokon át beszél kisebbségi létről, önazonosságról, emlék és valóság viszonyáról, ráadásul a legendás vajdasági Tanyaszínház történetét is magában foglalja. A Tanyaszínház egyik alapítója, évekig vezetője Soltis Lajos. Lám, minden út összefut. Felújítás A múlt évben megújult a fogadótér, a nézőtér, korszerűsödött a lámpapark. Mindez az Emmi kulturális államtitkársága támogatásának köszönhetően. A járvány a bevételek jelentős részét is elvitte a múlt évben, sikeres pályázatok révén tudtak úrrá lenni a nehézségeken.

Szakmai táborok

A Soltis-táborok sem maradtak el. A harmadik gyerekszínjátszó tábornak ezúttal Sitke adott helyet, a járvány okán napközis jelleggel. A 9–12 éves táborozók ötnapos drámajátékban vettek részt: a végére kiderült, milyennek képzelik a „tökéletes birodalmat”. A fiataloknak és felnőtteknek huszonharmadszor meghirdetett szakmai tábor helyszíne ismét a vönöcki kastély volt.

Találkozó maszkban

A májusra tervezett 11. Soltis Lajos országos színházi találkozót szeptember közepén tudták megtartani: maszkban, távolságtartással – és magas színvonalon, sok kiváló kamaraprodukcióval.

Babák és örömök

Több előadásban szerepátvétel vált szükségessé: elérkezett a babyboom. Nagy Gábor mindenestül derűlátó: azt tervezik, hogy februárban már két alkalommal láthatja a Ketrecbált a közönség. Erre készülnek.

Kiemelt képünkön: A májusra tervezett színházi találkozót végül szeptemberben rendezték meg. Az előtérben Nagy Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában