Könyvbemutató

2021.01.21. 20:58

Menedék és ellenvilág dr. Illés Péter új kötete

A paraszti szőlőhegyek egyedülálló, megismételhetetlen világáról kerekasztal-beszélgetést szervezett a Savaria Múzeum dr. Illés Péter etnológus legújabb megjelent kötete kapcsán.

Polgár Patrícia

Illés Péter, Paratszti szőllőhegyek, könyvbemutató, 20210121, ut, Szombathey, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az eseményre a vírushelyzet miatt online, a Vasi Múzeumbarát Egylet YouTube-csatornáján került sor csütörtökön késő délután. Dr. Illés Péter Paraszti szőlőhegyek a Délnyugat-Dunántúlon (Vas, Zala, Nyugat-Somogy) című könyvének előzményei azok a kutatások, melyekből doktori disszertációját, valamint egy 11 esettanulmányt magában foglaló kötetet is írt már. A fennmaradó anyagok és kérdések biztatták a további kutatásra és a könyv megírására, feldolgozva a térség sajátos hagyományvilágát.

Kampits László borász a tegnapi kerekasztal-beszélgetésen hangsúlyozta: szükség van minden olyan kutatómunkára és tényfeltárásra, amely a szőlőkultúrát megfogja, megtartja és lendületet ad számára.

– Sokan fedezik fel a még meglévő szőlőhegyekben a menedéket és az ellenvilágot. Hiszen a hegyi lét a mai rohanó világnak a szöges ellentéte. A nép felé fordulás lehet a kulcs ehhez az egyedi világnak a fennmaradásához – fejtette ki V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő. Kevy Albert, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke azt mondta, számára a könyv első olvasásra pozitív csalódás volt, ugyanis előzetesen azt gondolta, a hegyi világ csupán egy kis szegmensével foglalkozik a szerző a kötetben.

– Olyan sokrétű megközelítést olvashatok benne, hogy még egyszer nekiálltam, és nem bántam meg – jegyezte meg Kevy Albert.

Kiemelt képünkön: Tanai Ibolya, dr. Illés Péter, Kampits László, Kevy Albert és V. Németh Zsolt a tegnapi kerekasztal-beszélgetésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában