Ökörapáti kontra Makkosszállás, örökségvárás kontra csempészet

2021.01.23. 07:00

Nem élhetünk sorozatok nélkül, mert történetekben létezünk

Nem élhetünk sorozatok nélkül. Sokféle magyarázat létezik erre, de az egyik biztosan ez: attól ember az ember, hogy történetet kerekít az életéből. És ehhez a mások élete szolgáltat mintát. Még akkor is, ha Szappanos Kálmán vagy Keresztanyu nem terem minden „valóságos” bokorban.

Ölbei Lívia

Fotó: VN/RTL Klub

Nagyon elbaltázottnak kell lennie annak a televíziós sorozatnak, amely mindjárt az első részek után elbukik. Bár nem is az „életszerűség” a legfontosabb kritérium. Hiszen annak se nagyon van valóságalapja, hogy a papa a mesés örökség megcsillantásával egy évre a szülőfalujukba tereli a gyerekeit. Az RTL-es Drága örökösök mégis az orrunknál fogva vezetett minket. A horvát mintára készült történeten túl nyilván a színészek a ludasak ebben. Koltai Róbert feltűnése a képernyőn mindig örömteli, de mondjuk az se mellékes, hogy mások mellett a budapesti Katona József Színház kiváló színészét, Lengyel Ferencet is (aki különben Szombathelyről indult) „megismerhette az ország” (ahogyan ebben az összefüggésben mondani szokták).

Mintha ehhez – a mesebeli év végi befejezéshez – képest túl gyorsan is jött volna az új sorozat, a Keresztanyu, amely dramaturgiájában a Drága örökösök rugójára jár, a díszletet illetően ugyanott játszódik (lehet keresgélni, hogy Ökörapáti melyik épülete mivé alakult át a határhoz közeli kisvárosi környezetben, Makkosszálláson). És persze van több ismerős szereplő is, például éppen Lengyel Ferenc, aki taxisból főrendőrré, Tibiből Tivivé változott. Az ember előbb fanyalog, hogy „a korábbi jobb volt”, aztán azon veszi észre magát, hogy nyakig benne van a történetben, amelynek középpontjában Róza mama, azaz a helyi csempészmaffia főnöke, azaz a Keresztanyu, azaz Molnár Piroska foglal helyet.

Molnár Piroskát pedig minden körülmények között nézni kell. De például az elkötelezett ukrán határőrt, Gonda Katát is. Most már csak az a kérdés, mi legyen a Tv2 magyar fejlesztésű új sorozatával, a Doktor Balatonnal, amely szintén nem nélkülözi a nagyágyúkat (Bodrogi Gyulától Voith Ágin át Bezerédi Zoltánig). Ráadásul a címszereplője az a Mészáros András, aki a Drága örökösökben figyelemre méltó rosszfiú volt.

Kiemelt képünkön: A Keresztanyu középpontjában Róza mama: Molnár Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában