Mesélni muszáj

2021.02.16. 20:28

Készenlétben a meseboltos Holdangyal

Egyre nehezebb a színházaknak: készülnek előadások, de nem tudni, mikor kerülnek közönség elé. Pedig a néző és a színész egymásrautaltságát, az egymásból táplálkozó energiák áramlását – a színházat – a minőségi stream sem képes megteremteni. Minderről Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója beszélt a bemutatóra kész Holdangyal keddi sajtóreggelijén. A bábjátékot baskír és tadzsik népmesei motívumokból Veres András írta, az előadást a bábszínház Népek meséi sorozatában viszi színre Rumi László. Játssza Kosznovszky Márton, Kovács Bálint, Lukács Gábor, Császár Erika, Varga Bori. Az a tét, hogy ki képes éltetni a mesét.

Ölbei Lívia

Holdangyal, mesebolt bábszínház, 20210216, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Mert a Holdangyal ifjú hő­se azt a feladatot kapja a Hold­angyaltól, hogy meséljen. Ha elbukja a próbát, többé nem láthatja szerelmét: „Ha elalszom, elkulloghatsz…” Itt tehát nem a lány mesél az életéért (mint az Ezeregyéjszaka Seherezádéja), hanem a szerelmes ifjú – aki egy fiúról mond mesét: kereskedő apja kereskedőnek szánja, de ő mást szeretne. Jöhet a sakk, a hegedű, a szépírás. Hogy melyik „hasznosabb”, a meséből (előbb-utóbb) kiderül. Erről már Rumi László rendező beszél – Kovács Géza régi kollégája, még az utcaszínházi időkből, a Meseboltban visszajáró vendég –, aki optimistább a bábszínház igazgatójánál. Úgy véli, a közönség majd segít: akkora éhség keletkezett arra a régi vágású találkozásra, ami a színház. Bár a Holdangyal-rendezésben rögtön kompromisszumot kellett kötnie, a világítás adta varázslatról lemondania: hogy a készülő előadás – az évad más produkcióival egyetemben – szabadtéren is megéljen. A Holdangyal sokfunkciós varázsdoboza – Csernák Samu mesés-keleties zenéjére – könnyen mozdítható.

A szabadtéri alkalmasság az előremeneküléshez tartozik. Kovács Géza attól tart, a futó évad új bemutatói – nem csak Szombathelyen – legfeljebb a nyári szezonban és a következő évadban kerülhetnek közönség elé. Vagyis a következő évad – főleg a szabadúszóknak – nehezebb lesz, mint a mostani. De mesélni muszáj. Nem bóbiskolhat a Holdangyal.

Kiemelt képünkön: Kosznovszky Márton, Kovács Bálint, Lukács Gábor, Császár Erika. A tervező Molnár Jacqueline

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában