Mindenkinek adni

2021.02.23. 21:31

Szabó Tibor bemutatta a WSSZ művészeti tanácsát

Szabó Tibor igazgatósága első sajtótájékoztatóján bemutatta a Weöres Sándor Színház művészeti tanácsát. A névsor imponáló. A következő évad részleteiről egyelőre nem beszélt: a szerződtetések még hátra vannak. Mindenesetre hat bérletes és két bérleten kívüli bemutatót tervez 2021/22-ben a színház. A 2020/21-es évadot pedig „jó volna befejezni”.

Ölbei Lívia

Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

„Egy olyan színház él a képzeletemben, amely az embereknek ismét képes örömet nyújtani. A mindennapok nyomorúságos szürkeségéből a szépség vidám és tiszta levegőjére vezeti őket” – idézte Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház frissen kinevezett igazgatója Max Reinhardtot a kedden délután a nagyteremben megrendezett sajtótájékoztató nyitányaként. A színpadon az igazgató mellett a művészeti tanács – egy több helyen már kipróbált színházvezetői forma, grémium – tagjai és Horváth Soma alpolgármester, a nézőtéren a társulat és a sajtó képviselői. Horváth Soma köszöntőjében színházkedvelő szombathelyi polgárként azt a reményét fejezte ki, hogy mihamarabb módunk lesz élőben előadásokat nézni. A művészeti tanácsnak – mint a Weöres Sándor Színház életében új, több helyen már kipróbált formációnak – jó munkát kívánva azzal fejezte be, hogy „az új korszakban kíváncsian várjuk a folytatást”.

– A totális színházban hiszek – mondta Szabó Tibor, bevezetve az új munkatársak bemutatását: a szó, a mozgás, a tudatosan használt test, a látvány, a zene egységében. A másik kulcsszó a WSSZ új igazgatója számára a népszínház: a műfaji sokszínűség és a „mindenkinek adni valamit” jegyében; és ebbe „neadjisten egy nagyoperett is beleférhet”. A WS Színháznak most először lesz saját dramaturgja Kovács Blanka személyében (végzős a Színház- és Filmművészeti Egyetemen). A színház alakuló színház-pedagógiai műhelyének vezetője Németh Gyöngyi drámatanár, a Reményik-iskola művészeti alapiskolai tagozatának megszervezője, a Reményik Suliszínház vezetője.

Szabó Tibor: „A totális színházban hiszek”
Fotó: Cseh Gábor / VN

A művészeti tanácsnak öt tagja van: Nagy Cili, aki zalaegerszegi évei után Jordán Tamás és Lukáts Andor osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2010 óta a WSSZ tagja: játszik és rendez. Elfogadta a felkérést Horváth Csaba táncos-koreográfus-rendező, a Forte Társulat alapítója. Az ő fizikai színházi rendezőket képző osztályában végzett Nagy Péter István a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol most már tanít is Hegedűs D. Géza mellett; nem mellesleg a celli Soltis Lajos Színház művészeti vezetője, máris több jelentős előadást jegyez rendezőként, nem csak Celldömölkön. Sardar Tagirovsky rendezőként Bocsárdi-osztályban végzett Marosvásárhelyen, 2015-ben a sepsiszentgyörgyi Meggyeskert-rendezésével robbant be a színházi köztudatba. Ugyancsak a művészeti tanács tagja Kiss Csaba drámaíró, dramaturg, rendező.

Kiss Csaba a 90-es évek elejének lázas tervezésében Dragomán Pál meghívására jött el Szombathelyre a színházalapítás dolgát meghányni-vetni. Most azt mondja: hogyne emlékezne, meg is emlegette nemrég a formálódó szombathelyi művészeti tanácsban azokat az időket.

És lám: Szombathelynek van színháza, a jövő évad valószínűleg egy Kiss Csaba-rendezéssel kezdődik.

Kiemelt képünkön: A művészeti tanács:Nagy Péter István, Kiss Csaba, Nagy Cili, Sardar Tagirovsky, Horváth Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában