A film minden rezdülése

2021.03.09. 07:00

Szigorú szakmai zsűri értékelte a nyolcadik Totál Plán pályamunkáit

Bármely versenynek, fesztiválnak a résztvevői – és az értékelői – adják meg a rangját. A KMKK által Totál Plán címmel nyolcadszor meghirdetett függetlenfilm-fesztivál beágyazottságát jelzi, hogy több mint ötven alkotó nyolcvannál több filmmel jelentkezett, a válogatott szakmai zsűri pedig komolyan vette a dolgát.

Ölbei Lívia

Fotó: VN/Pozsonyi Gábor

Már mondani sem kell, hogy a nyolcadik Totál Plánt az online térben rendezte meg a KMKK – a művelődési központ mo­ziért felelős munkatársa Kocsis József –, a koronavírus-járvány a filmnézést főleg nem akadályozhatja meg. Bár eredendően a mozizás is közösségi élmény.

A Totál Plán „főcíme” ráadásul a mozi hőskorát idézi.

A kétnapos fesztivált komoly szakmai zsűri kísérte figyelemmel: Pacskovszky Zsolt író, műfordító, dramaturg, Erdélyi János Balázs Béla-díjas filmrendező, Dóka Péter író, dramaturg, filmkritikus és Kreif Zsuzsanna animációsfilm-­rendező.

A végén Pacskovszky Zsolt értékelt – szintén az online térben. Az alaptétel úgy hangzik, hogy a zsűri szigorúságot tanúsítva értékelt, viták során csiszolódtak össze, kristályosodtak ki az álláspontok. A fesztivált kisjátékfilm, animáció, kísérleti film, természetfilm, dokumentumfilm és etűd kategóriában hirdet-­ték meg. Nem minden kategóriában születtek díjak és voltak kiemelkedően jó teljesítmények. A zsűrivel szakmai eszmecserét is folytattak a pályázók.

A legjobb kisjátékfilm címet ketten nyerték el: a Katalinka 16 a kecskeméti Aurora Filmműhelyből, alkotója dr. Farkas András Attila; valamint Szalay Kristóf Vírusirtók című filmje (Mozgásjavító Filmműhely). A legjobb online videótartalom díját kapta Pesti Arnold (Celldömölk, Tehetsz érte, tegyél érte!). Különdíjat kapott a Rum-Kastély ­EGYMI médiaszakköre az Irány a buli! című kisfilmért. A legjobb játékfilmes operatőr díját a Napok című film fényképezéséért muszáj volt oda­ítélni Szoboszlai Dánielnek.

A legjobb dokumentumfilmes operatőr díját a Minden rezdülését… című film fényképezéséért Magyar Andor (Makói Városi Televízió) érdemelte meg. A legjobb látvány díját a Lokál póver című kisjáték­filmért Csákvári Dániel kapta. A nyolcadik celldömölki Totál Plán fesztivál fődíját a Nem­zeti Trip – a legvidámabb barakk című film, Halmos Ádám és Horváth Réka munkája nyerte el.

Kiemelt képünkön: Kocsis József, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár – itt működik az artmozi – filmes munkatársa elégedetten konstatálja: sikeres volt az online fesztivál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában