Sajtótájékoztató

2021.06.17. 14:27

A jövő zenéje, szilveszteri Shakespeare vagy a korszakváltó optimizmus – Szabad bérletet is kínál a Weöres Sándor Színház

Újabb premiert élek meg – nyitott csütörtökön délelőtt Szabó Tibor igazgató a WSSZ teraszán, ahova az új évad meghirdetésére hívták a sajtó képviselőit. Aztán jött Kelemen Zoltán, és beletrollkodott a köszöntésbe. 

Ölbei Lívia

Fotó: Cseh Gábor

A bérletértékesítést még nem kezdik el, de a hat előadásból álló, egész évadra szóló bérletkínálatot már összeállították. Sőt: lesz szabad bérlet is: ki-ki maga választhat ki ötöt a 2021/22-es évad új – bérletes vagy bérleten kívüli – premierjeiből. A jegyiroda augusztus 2-án nyit, addig lehet gondolkodni.

Hat bérletes premier az új évadban

Évadértékelőt nem illik tartanom – jelezte rögtön Szabó Tibor, megjegyezve, hogy értékes előadások születtek a lassan magunk mögött hagyott viszontagságos évadban. Fontos, hogy a WSSZ a bérletesek iránti kötelezettségeit is teljesíteni tudja, vagyis a Szabó Tibor igazgatói kinevezése után felállt új vezetőség tiszta lappal kezdheti meg a következő szezont. A bérletbe sorolt hat új előadás között lesz musical (Ájlávjú, rendező: Harangi Mária), lesz megcsavart szilveszteri kabaré (Shakespeare a mellényzsebben – Kelemen Zoltán szerkesztésében és rendezésében), lesz a fizikai színházra fölesküdött Forte Társulattal közös Vízkereszt…-bemutató (rendező: Horváth Csaba), lesz Bartha Lajos-klasszikus (a Szerelem rendezője Nagy Cili), lesz újratöltött Candide (Voltaire szövegét Vinnai András írja át, a leibnitzi optimizmust rendezőként Nagy Péter István értelmezi), Audiberti Árad a gazság című színművét pedig Kiss Csaba vezetésével viszi színre a társulat. Bérleten kívül kerül színre Visky András monodrámája, a Pornó (Csonka Szilvia előadásában és rendezésében), A jövő zenéje (Szerémi Zoltán önálló estje saját dalaiból), a Kavicsröptetők (szerző: Szenkovits Péter, rendező: Illés László, játsszák: Balogh János, Kiss Mari, Trokán Péter); a Mesebolt Bábszínházzal koprodukcióban készül a Szólít a szörny, nem csak fiataloknak (szerző: Patrick Ness – Sioban Dowd, rendező Vidovszky György), valamint Az ajándék című színházi nevelési előadás a WSSZ és a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ együttműködésében (szerző: Lipták Ildikó, rendező: Horváth János Antal). Az utóbbi két előadás már a színház új, Németh Gyöngyi vezetésével működő drámapedagógiai műhelyének jelenlétét és tevékenységét is jelzi. És lesz jövő májusban a tervek szerint előbemutató is: Sardar Tagirovsky Csehov Sirályával köszön be Szombathelyen. (A Sirályt gyakran tűzik műsorukra olyan színházak, ahol valamiféle váltás van éppen, hiszen sok más mellett összefeszülnek benne színházi szemléletek is.)

Repertoáron marad az Ádám almái, a Haragossziget, az Abigail bulija, A padlás – és a 2020/21-es évad kiugró sikere, A Pál utcai fiúk is.

Zöldszínház

És ez még nem minden. A WSSZ csatlakozott a miskolci színház által kezdeményezett Zöldszínház-projekthez. A Pornó (amelyben Visky András a diktatúra működését mutatja meg) nemcsak a témája okán izgalmas, sőt nem is csak azért, mert Csonka Szilvia két kisgyermeke mellől ezzel tér vissza a színpadra, hanem azért is, mert a környezettudatosság jegyében készült: a díszlet, a jelmez és minden kellék újrahasznosított anyagból készült. Németh Károly produkciós menedzser kiemelte: törekednek arra, hogy az épület működtetése is minél energiahatékonyabb legyen.

Lesz aztán felolvasószínház – szentgotthárdi bemutatóval, a soproni színházzal együttműködésben -, indul a Ráadás magazin, a WSSZ igazgatója keresi a kapcsolatot az önkormányzatokkal.

Névsorolvasás legközelebb

Lesznek távozók és érkezők – mondta Szabó Tibor, de névsort még nem olvasott: majd július elsején, az évadzáró társulati ülésen. Az új bemutatók szereposztását böngészve mindenesetre nem találkozunk Alberti Zsófi vagy Vlahovics Edit nevével; feltűnik viszont (mások mellett) Dénes Emőke, aki évekig a Mesebolt társulatát erősítette.

Kelemen Zoltán, a troll

…a pillanat tört részéig azt is elhittük, hogy Kelemen Zoltán komoly fesztelenséggel képes belesétálni a sajtótájékoztatóba. Aztán kiderült, hogy a performansz a sajtótájékoztató része, mert „nincs titkunk a sajtó előtt”. Úgyhogy meghallgathattuk, hogyan veszi rá az igazgató úr Kelemen Zoltánt arra, hogy rendezzen szilveszteri kabarét – amely persze ironikus lesz reflexív, miközben fejet hajt a nagy elődök előtt. Shakespeare a mellényzsebben, értékközvetítés és szórakoztatás, az ifjúság megnyerése és variációk együttműködésre. Lesz miből összeállítani akár a szabad bérletet is.

(És a csoportkép kedvéért végül visszakerül a háttérmolinó is, amelyet egy óvatlan pillanatban Németh Károly és Tóth András gazdasági igazgató eltüntetett a vezetőség háta mögül. Ilyen a világ: sose tudhatjuk, hogy a következő pillanatban mi történik. Most légy okos, Leibnitz!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában