A kortárs kultúrából

2021.07.21. 07:00

A 20. Cicelle-napokat rendezik a Rum–Zsennye–Rábatöttös háromszögében

Július 30-ától augusztus 1-jéig rendezik meg a 20. Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napokat Rum–Zsennye–Rábatöttös háromszögében, fókuszban a Cicelle-templommal.

Merklin Tímea

A rábatöttösi Cicelle-templomban július 31-én este a Rozmán–Gadó duó játszik

Fotó: Szendi Péter

A fesztiválalapító egyesületi elnököt, Markó Pétert kérdeztük a részletekről. – A három falu közös művészeti fesztiválját olyan művészek kezdeményezték, akik itt telepedtek le, és szerettek volna mutatni valamit a kortárs kultúrából. Ugyanakkor mindig figyeltünk arra, hogy legyenek helyi művészeti csoportok, korábban rendszeresen szerepelt például Móricz Iván karnagy kórusa. Most is kiváló műsorok vannak: kiállítás, könyvbemutató, koncertek, olyan kínálat, amiből érdemes válogatni – harangozta be az elnök.

Az első napon, július 30-án pénteken 17.30-tól Rumban, a Kultúra Házában Szilárdi Béla új festményeit értelmezi Fábián László író Ha nem írok, ne válaszolj címmel. Utána Gálig Zoltánnak, a Szombathelyi Képtár korábbi igazgatójának a könyvét mutatják be Művészetek, stílusok, események, jelenségek címmel. Este a Rumi iskola kertjében koncertet ad az Ektar zenekar, amit Szőke Szabolcs alapított, mint a Makámot és a Kolindát is.

A rábatöttösi Cicelle-templomban július 31-én este a Rozmán–Gadó duó játszik
Fotó: Szendi Péter

A második napon, július 31-én, szombaton a rábatöttösi művelődési házban a nemrégiben elhunyt kultúrház-igazgató, Varga Károly

Gyula fotóiból nyílik kiállítás Pillanatképek a Cicelle Aranyháromszögből címmel, majd a Szent Cecília- (Cicelle-) templomban 18.30-tól a sárvári származású Rozmán Lajos klarinétozik és Gadó Gábor gitározik.

A harmadik napon, augusztus 1-jén, vasárnap Zsennyén, a Békássy-kastélyban előadások hangzanak el az őrvidéki magyar kultúráról. A korábbi években Magyarország elcsatolt területeit mutatták be: Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, Délvidéket, most körbeértek, és Burgenland történelme, zenéje, irodalma, néprajza kerül sorra. A konferencia megálmodója, szerkesztője Fűzfa Balázs, levezető elnöke Markó Péter. 15 órakor megemlékezés lesz Békássy Ferenc sírjánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában