Második Virulás

2021.07.08. 07:00

Helyi értékek a karanténkötet fókuszában Vasváron

A pandémia átírja a kulturális és közösségi életről alkotott fogalmainkat, visszavezet a gyökerekhez, a túlélő praktikákhoz, az egyszerűsített létformákhoz, az alapértékekhez – ez volt a téma Gergye Rezső Virulás című kötetének második, bővített kiadása bemutatóján hétfőn este a Békeházban.

Merklin Tímea

Itt a nyár, már nem kell maszkot viselni, sokakban mégis ott maradt a gátlás, ami a közösségi élettől távol tartja. Dr. Pataky Pál háziorvos a bemutatón kifejtette: a járvány idején a pszichoszomatikus betegségek száma megsokszorozódott, az aggodalom a hozzátartozókért, magunkért, a jövőnkért itt maradt velünk. A pandémia megváltoztatta a világnézetünket, nem tudunk olyan felszabadultan utazgatni, távoli értékeket keresni, fókuszba kerülnek a „helyi értékek”, amiket Gergye Rezső az első kötetben írt szösszenetekhez fűzve oszt meg a második hullám idején tett faluséták élményeiből. Rákényszerültünk a mikrokörnyezet megtapasztalására és megbecsülésére. A szösszenetgyűjtemény mint egy szellemi-kulturális iránytű vezet, a szorongásainkat feloldja, muníciót ad, hogy tovább tudjunk menni, és egy esetleges negyedik hullámot is elviselni, túlélni.

Kiss Ervin felolvasott a szösszenetekből, a másfél évvel ezelőtt feltett kérdések most is aktuálisak, vajon ki milyen válaszokat kapott az élettől? Az anyanyelv mint közös nevező biztosan itt maradt, van nekünk, írva, beszélgetve, használjuk élő beszélgetésre, eszmecserére, teremtésre. Az online térben való megnyilvánulások után megérezzük-e a találkozásokban, hogy milyen kevesek vagyunk egymás nélkül? A bemutatón elhangzott Weiner Sennyey Tibor Aleppó című verse, ami a háborús helyzeten kívül az együttérzés fontosságára mutat rá.

A bővített Virulás a Covid második hullámával párhuzamosan készült, a Farkas Csaba vezette Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg Koltai János szerkesztésében, aki a „vírusos őrületet” az oldalakra is átvitte; a kötet forgatva olvasható, a buszon megbámulnak érte. A szerző a könyvportékával a művelődési házakban és helyi termelői piacokon tűnik fel a közeljövőben.

Kiemelt képünkön: Koltai János, dr. Pataky Pál, Gergye Rezső, Kiss Ervin, Farkas Csaba a könyvbemutatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában