Összejönnek Európából

2021.07.08. 07:00

Muzsikáló család csinálja az első Hangköz Fesztivált Kissomlyón

Családi koncertek már voltak, idén azonban fesztivállá nőtte ki magát a közös muzsikálás. A főszervezővel, Kostyák Borival beszélgettünk.

Merklin Tímea

A július 14-e és 18-a között zajló Hangköz Fesztiválon nappal hét helyszínen tanítanak a muzsikusok, további hét helyszínen pedig gyakorolni lehet, az épületeket az önkormányzat bocsátotta rendelkezésükre. Esténként koncertek lesznek, a helyszín a Bányaszínpad, az evangélikus templom és a sárvári Zene Háza. A 8–48 éves diákok sok helyről valók, Panamától Kolozsvárig.

– Édesapámék hatan vannak testvérek, mindenki komolyzenével foglalkozik Európa különböző pontjain – tudtuk meg Kostyák Boritól. – A nagybátyáim közül jön a fesztiválra Kostyák Előd, a Kolozsvári Magyar Opera cselló-szólamvezetője a feleségével, Szövérdi Csillával, a Kolozsvári Filharmónia I. hegedű- szólamvezetőjével; Maglódról Kostyák Attila hegedűművész, az ottani zeneiskola igazgatóhelyettese. Baselből jön a legidősebb nagybátyám, Kostyák Imre, a Baseli Régizene Akadémia csellista professzora és a párja, Emilie Haudenschild hegedűművész. Itt lesz az édesapám, Kostyák Botond, a Bécsi Zeneakadémia tanára, a Lyoni Szimfonikus Zenekar nagybőgő-szólamvezetője a feleségével, Kostyák Rodika hegedűművésszel. A kissomlyói kurzusokon tanít Kostyák Bori unokaöcscse, Kostyák Márton nagybőgős, a Marosvásárhelyi Filharmónia szólamvezetője, az unokahúga, Csengery-Kostyák Zsuzsa zongora- és orgonaművész, a kolozsvári zeneiskola tanára. A programban csak a fúvósok nem családtagok: Bettermann Jákob (fagott), Németh Kornél (klarinét, szaxofon, furulya), Ódor Kristóf (klarinét, furulya) is vezetnek csoportokat.

Kiemelt képünkön: Kostyák Botond tanítás közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában