Közösek a kastélyszínházi történetek

2021.07.09. 07:00

Szájhagyomány útján terjed a Körmendi Kastélyszínház Társulat

Több mint negyedszázada alakult a Körmendi Kastélyszínház Társulat. Az amatőr művészeti csoport működése 1995 ősze óta folyamatos.

Tóth Judit

Fotó: Jámbori Tamás

A Körmendi Kastélyszínház Társulat legutóbb a Vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon zsebelt be elismeréseket a Száll a kakukk fészkére- előadással. A zsűri ezüst minősítést ítélt a körmendieknek, övék lett a társulati vándordíj is. Jóna Andrea a legjobb női szereplőnek járó díjat is elhozta, nem először. Csehov Cseresznyéskertjében és Móricz Zsigmond Pillangójában nyújtott alakításáért is hasonló elismerésben részesült már.

Egy főtéri kávézóban ülünk le a KASZT-osokkal, mondjuk úgy, az oszlopos tagokkal. Jóna Andreával, Vörös Attila társulati elnökkel – és a húzóemberrel, Szép Dániellel. Közös a beszélgetés, közösek a sikerek is – mondják. Andi kezdi a múltidézést, ő 1996-ban csatlakozott, jó egy évvel a megalakulás után. Pontosan emlékszik az első évekre, a Merő Béla rendezte Moliere-­előadásra, és név szerint, megállás nélkül tudja sorolni a többi rendezőt is, akikkel az elmúlt évtizedekben dolga volt a körmendi csoportnak: Tucsni András, Kanda Pál, Kékesi István Gábor, Szegezdi Róbert, Szalóky B. Dániel, Mihály Péter, Szöllősi Judit, Balázs László, Egyedi Erzsébet, Kricsár Kamill, Papp Lujza.

Vörös Attila a legrégebbi társulati tag a férfiak közül. Első szerepét az Óz, a nagy varázslóban játszotta, ő volt a félős oroszlán. Vöre – ahogyan a legtöbben ismerik – szinte minden előadásban szerepelt belépése óta, ő az állandóság. Érdekes, hogy Szép Dániel 1998-ban kisiskolás gyerekként nézte meg az Ózt, és néhány évvel később beszállt a társulatba. Néptáncosból lett amatőr színjátszó, 2008-ban Dürrenmatt Pör a szamár árnyékáról című szatírájában a kocsmárost alakította, ekkor debütált. Aztán jöttek a nagyobb szerepek, a teljesség igénye nélkül: a Rómeó és Júliában a férfi cím- és kulcsszerep, majd Yasmina Reza Művészetében egy újabb nagy alakítás, Vörös Attila és Tahin Zsolt oldalán. Utóbbi nagy siker volt, arany minősítés és nívós fesztiváldíj, valamint Pál István-diploma, amely a 2010/11-es évad legjobb amatőr előadásának járt. Most pedig a Száll a kakukk…van színen, ebben a rosszfiú, Randle P. McMurphy szerepében nyújt nagyszerű alakítást Szép Dániel.

A Körmendi Kastélyszínház Társulat jelenlegi taglétszáma 20–25 között mozog. Szájhagyomány és előadások útján terjednek, vagyis ha valaki hall róluk, látja őket, az nagy motiváló erő. Nemegyszer sikerült így új tagokat toborozniuk. A legrégebbi színjátszó Marton Ferencné, Éva néni, ő a kezdetektől ott van a társulatban. Amúgy nagyon változatos a korosztályi összetétel; az is, hogy ki honnan jön. Van diák, vállalkozó, asztalos, autó-, illetve bútoripari dolgozó, vendéglátós, eladó, technikus. Az elmúlt huszonöt évben több mint harminc nagyszínpadi előadást vittek színre, ehhez jönnek még a kamara-előadások, vásári komédiák, bohózatok. A komolyabb, súlyosabb műfajokat, a sokszereplős darabokat kedvelik, ebből kevesebb van az amatőr színházak repertoárjában. De szükség van a könnyedebb előadásokra is, mert ezekkel egyszerűbb tájolni, és szinte bárhova eladhatók.

Az évek során Mihály Péter, Tóth Jankó és Molnár Eszter nevelődött ki a társulatból, ők túlléptek az amatőrség határain, profik lettek. A kisvárosi színjátszó csoportnak meghatározó tagja volt Kapui Tibor és Rajner Tibor, ők már nincsenek az élők sorában, de felidézni egy-egy eseményt velük kapcsolatban mindig jólesik.

A Kastélyszínház Társulat a Körmendi Kulturális Központ égisze alatt működik. Itt, az egyik klubhelyiségben alapították a csoportot 1995 őszén. Ebben nagy szerepe volt Pálóczi Zsuzsannának, az intézmény igazgatóhelyettesének, valamint a korábbi elnöknek, Kékesi István Gábornak.

A színház, a játék azóta is tart, mert amíg egyetlenegy ember is beül a nézőtérre, addig játszani kell – mondja végszóként Szép Dániel. Jóna Andrea gyorsan hozzáteszi: még szeretném eljátszani ­Csiky Gergely „nagymamáját”, és addig van még egy kis időnk, szerencsére.

Kiemelt képünkön: A legújabb KASZT-előadás, fesztivál-vándordíjjal: Száll a kakukk fészkére. Szép Dániel, Vörös Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában