Frissen Vasból

2021.08.17. 07:00

Bognár Szilvi és csapata játszott a szakrális helyen Nagyboldogasszonykor – fotók, videó

Messze hangzó imádsággal ért véget a Bognár Szilvi Sextet koncertje a felemelően kivilágított Szentkúton vasárnap este.

Merklin Tímea

Az együttes a népzenét, a világzenét és a klasszikus zenét ötvözi, különböző nemzetiségű népdalokat játszik a jazz és az indiai klasszikus zene jellegzetes motívumai­val, hangulataival. Bognár Szilvi és csapata egymás után küldte bele a szőlőhegyi tágas térbe és egyúttal a hallgatóság szívébe a széki balladát, a szerelemről szóló bolgár dalt, Goran Bregovic nótáját, vagy a szatmári cigányzenét, olyan kísérettel, hogy érezzük, hátha mégis van közük Indiához. Volt menyasszony-búcsúztatókból is egy csokor, vidám nóta a gyerekek futkározásához, sikítozásához a domboldalban („Ha megfogom az ördögöt, ládába zárom”), hogy megüljenek aztán „csendecskén” a záró „estvéli imádsághoz”, amit Bognár Szilvi egyedül énekelt.

„A fényes nap immár elnyugodott…” kezdetű dal megteremtette azt a szakrális összekapcsolódást, ami Nagyboldogasszonykor illik egy szent helyen (hiszen ez az a nap, amikor Szent István a halála előtt Magyarországot Szűz Mária oltalmába ajánlotta, és létrejött a szövetség a menny és föld között), a magyar zene nyelvén megfogalmazva, hogy ezt a megoldást semmilyen hitetlenség, de hitevesztettség sem törheti meg.

Az időjárás is kegyes volt, a vihar nem érkezett meg, és amikor az utolsó dal is véget ért, mintha rendelésre küldött volna fényt az ég, szárazon szabdalták hosszan és szélesen a villámok a sötétséget.

Kiemelt képünkön: A Bognár Szilvia Sextet a gencsapáti Szentkúton lépett fel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában