Két ember beszélget

2021.09.05. 07:00

Beck Zoltán és Jónás Tamás közös kötetének bemutatója Szombathelyen

A szerzők – Beck Zoltán és Jónás Tamás – hús-vér valójukban nem voltak ott közös kötetük szombathelyi bemutatóján. A könyv szellemében tulajdonképpen így volt törvényszerű.

Ölbei lívia

20210821 Szombathely Jónás Tamás és Beck Zoli könyvét Fűzfa Balázs irodalomtörténész mutatta be. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Talajgyakorlatok címmel jelentette meg a szombathelyi University Press Beck Zoltán és Jónás Tamás közös kötetét, amely alcíme szerint „barátság-almanach”, de mondhatnánk beszélgetőkönyvet is, bár a romológus-egyetemi oktató, dalszövegíró-énekes és gitáros frontember, valamint a költő-író levélváltásain túl más Jónás Tamás-szövegek is helyet kaptak benne.

A szombathelyi Művész Udvarban népes közönség előtt megrendezett bemutató pedig nemcsak azért jöhetett létre, mert a kötetet megjelentető kiadó szombathelyi, hanem azért is, mert mindkét szerzőnek erős kötődése van a városhoz (Jónás Tamás – megint – itt is él), sőt: erős kötődésük van a kiadó vezetőjéhez. Fűzfa Balázs két különösen tehetséges tanítványaként (illetve „közvetett tanítványként”) mutatta be őket. A tanár úr Jónás Tamás legeslegelső, karcsú kis verseskötetének megjelentetésében is közreműködött, Tamás középiskolás korában írt verseivel pedig felesége, a (szintén) magyartanár Csuti Borbála által találkozott. (Tamás aztán informatikusként dolgozott egy időben a szombathelyi – akkor még – főiskolán.) Beck Zoltán „tényleg” Fűzfa-tanítvány: tanító szakosként olyan elkötelezett érdeklődést tanúsított a roma irodalom, művészet iránt, hogy Fűzfa Balázs hamar egész kurzust bízott rá.

Beck Zoltán tanár úr pedig – akinek doktori védésén középiskolás rajongók is megjelentek – részt vett a Pécsi Tudományegyetem romológia tanszékének megalapításában. Indáznak a történetek, a sokszor kibogozhatatlan okok és okozatok előterében egyszer kirajzolódik egy történet. (Ki ne felejtsük a 30 y-t: a szombathelyi helyijáratot és a zenekart, amelyben Beck Zolijátszik.) A pandémia – és Süth Gabriella szerkesztő – hívta életre azt a virtuális, bár nagyon is hús-vér beszélgetést, amely a barátság-almanach alapját adja. Hogy miért „talajgyakorlatok”? (Ha már „Egyasztal” – így, egybeírva – nem lehetett.) Talán mert földi dolgokról, mindenféléről esik benne szó. Komolyan, szépen. Két ember beszélget – van ennél nagyobb, igazibb csoda? Külön szép, hogy a kötetet Szendiszűcs István fotói illusztrálják. A borítót Trifusz Péter tervezte: két alma (piros és fekete), két biliárdgolyó. A tudás hatalom. A tudásnak nagy ára van.

Kiemelt képünkön: Balra a kötet, Szendiszűcs-festménnyel a háttérben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában