Emlékév

2021.09.27. 07:00

Egy legendás ezred legendás parancsnoka – Lehár Antal tiszteletére könyv jelent meg

A Lehár 145 emlékév kiemelt eseménye a holnap 14 órától rendezendő konferencia és könyvbemutató az Őrvidék Házban.

Vas Népe

Fotó: VN/Szülőföld Kiadó

A magyar történelem bővelkedik olyan korszakokban, amelyek az adott időben sorsfordító eseménynek, hazánk sorsának alakulásában pedig mérföldkőnek bizonyultak. 14 órakor köszöntőt mond dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, majd előadások hangzanak el a korszakról és Lehár Antalról. 17 órától bemutatják a Csak egy hűséges szolgája urának című, most megjelent kötetet, amelyből kiderül, hogy Lehár Antal egy legendás ezred legendás parancsnoka volt. Katonai pályáján keresztül betekinthetünk az I. világháborúba, és az azt követő zűrzavaros időszakba. A Szülőföld Könyvkiadó ezzel a könyvvel emlékezik meg az ezredesről, aki a császári és királyi 106. gyalogezred parancsnoka volt, illetve 1919. augusztus 8-a után a Szombathelyi Hadosztály parancsnoka.

A szombathelyi vagy más néven Lehár-hadosztály feladata volt az ország nyugati részén a rend és fegyelem fenntartása, a még „képlékeny” államhatár biztosítása. A rendezvényen felcsendül a Lehár-induló is, amelyet Lehár Ferenc zeneszerző komponált a testvére, Lehár Antal által vezetett, a Piave folyónál hősiesen harcoló császári és királyi 106-os gyalogezred tiszteletére. Kevesen tudják, hogy a Lehár család nemcsak páratlanul tehetséges zenészeket adott a hazának, hanem egy, az elveihez végsőkig hű tisztet is, aki hiteles ember, kiváló stratéga és példás katona volt. Lehár Antal tevékenysége, Vas vármegyéhez kötődő katonai szerepvállalása keltette fel az érdeklődést, amelynek nyomán létrejött a Lehár-emlékév.

Kiemelt képünkön: Lehár Antal a Csak egy hűséges szolgája urának című kötet borítóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában