BecsületSZÓ

2021.10.15. 07:00

Boda Barbara Izabella Londonban élő állatorvos szombathelyi könyvkötő családból származik

Boda Barbara Izabella BecsületSZÓ című könyvét mutatták be a BDK-ban. A szerzőt Budai Rózsa újságíró, a Vas Népe volt munkatársa kérdezte.

Merklin Tímea

Könyvbemutató, Boda Barbara Izabella (j): BecsületSZÓ című könyvének bemutatóján a szerzővel Budai Rózsa (b) újságíró beszélget. 20211013 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

A pandémia sem tudta megakadályozni, hogy sok szép könyv szülessen, ami azt is jelenti, hogy a könyvek sosem veszítenek értékükből – fogalmazott dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató. Boda Barbara Izabella szombathelyi könyvkötőcsaládból származik, ma Londonban él, állatorvos, kötetét a Szülőföld Kiadó jelentette meg. A nagypapája testvére, Dallman Miklós 97 éves, szintén Londonban lakik 70 éve, a bemutatóra videóüzenetet küldött. Elmondta: nagyon hálás, amiért Barbara sok régiséget kiásott a múltból, és reméli, hogy ez az érdeklődése megmarad, további könyvekhez vezet majd.

Budai Rózsától megtudtuk: lánya, Dóri együtt táborozott évtizedekkel ezelőtt Felsőcsatáron egy környezetismereti táborban Boda Barbarával, ahol életre szóló barátságot kötöttek, és a környezetvédelem megszállottjai lettek. Így figyelemmel kísérte a blogját is, amit akkor kezdett írni, miután 2015-ben Angliába ment, és ott bevándorlóként munkát keresett. Barbarát hamar elkapta a honvágy, egyúttal a beilleszkedés nehézségeinek kezelésére kezdte írni a blogot öngyógyító, lélekerősítő céllal.

– Lenyűgözött, milyen tehetségesen ír, úgy volt személyes, hogy közben benne volt ezer szálon Magyarország is – mesélte Budai Rózsa. Leírta a családi történeteket, köztük az újságíró rokon, Miki bácsi történetét, aki Angliában a Guardian munkatársa lett.

Boda Barbara az 1840-es évekig tudott visszamenni az időben, amikor a családtörténeteket gyűjtötte, közben óhatatlanul „kiestek csontvázak a szekrényből”. Távolságtartással és mértékkel kezelte a titkokat is. Miki bácsi életpályája mutatta meg számára, hogy mindig van megoldás, bármilyen nehézség akad az életben, csak elég türelem kell az eredményhez. A kötet címe (BecsületSZÓ) arra utal, hogy Dallman Miklósnak alá kellett írnia egy papírt, hogy jelenteni fog a munkatársairól, ezért inkább a becsületét választotta: elhagyta az országot.

Barbara felmenőinek Rákóczi úti házát, ahol a könyvkötő műhely volt, már régen eladták, a kéziszerszámok és a gépek a Savaria Múzeumba kerültek, ahol egyszer majd lesz belőlük kiállítás.

Kiemelt képünkön: Budai Rózsa és Boda Barbara Izabella a könyvbemutatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában