Új horizontok

2022.01.18. 19:00

Szikszay Etusnak is Celldömölkről adták kölcsön: Szilágyi Mária kerámiából most Budapesten nyílt kiállítás

Szilágyi Mária keramikusművész anno Celldömölknek ajándékozta életműve jelentős részét. Csipkerózsika-álom és Németh Katalin restaurátori munkája kellett hozzá, hogy az állandó kiállítás a KMKK-ban megvalósuljon. Az életmű egy része január végéig a budapesti Horizont Galériá ban látható. Szikszay Etus – az Szilágyi Mária?

Ölbei Lívia

Szilágyi Mária életművéből Budapesten nyílt kiállítás

A Borsón álmodott álmok című kiállítás kurátora Kovács Kristóf, aki új megközelítésben kívánta fölmutatni a mára kissé elfeledett, pedig jelentős életművet. Abból indult ki, hogy az 1987 és 1999 között forgatott Szomszédok című teleregény egyik ikonikus szereplője, Szikszay Etus környezetében sokan akaratlanul megjegyezték maguknak ezt a jellegzetes világot – csakhogy arról sehol nem esett szó, hogy ezek az alkotások voltaképpen Szilágyi Mária munkái; elfogadtuk a Szikszay-fikciót. 

Pálné Horváth Mária és Németh Katalin a KMKK-tárlaton

Forrás: VN-archív

Kovács Kristóf koncepciója szerint ez a szituáció új olvasattal szolgál az 1979-ben elhunyt keramikusművész életművét illetően: „A teleregény egy létező alkotó teljes életművét helyezte át a kornak megfelelő, javarészt életszerű elemeket tartalmazó elképzelt környezetbe, azaz a televízió képernyőjére. Tehát Szilágyi alkotásai a kellő és hiteles korrajz megalkotásához megfelelő dísz letként szolgáltak, aminek köszönhetően ezek a kerámiák jelentették a sorozat készítői és nézői számára a konszolidált átmenetet a szocreál és a modern művészet között. Mindazonáltal kérdésessé válik az iparművészeti tárgyak és az alkotó ilyesfajta felhasználása, valamint országos hírneve. Ugyanis a nézők – közvetlenül vagy tudat alatt – egy szerepet játszó színészhez kapcsolnak egy autonóm életművet.”

 

 A Horizont Galéria kiállítása tehát visszahelyezi jogaiba a Szilágyi-életművet (a borsót válogató Hamupipőke elmehet a bálba), miközben ügyel arra is, hogy bemutassa a hagyaték legfontosabb jellemzőit, hogy betekinthessünk „az organikus elemekből építkező, olykor folklorisztikus vagy bibliai utalásokat tartalmazó, kísérletező alkotásokat magába foglaló, sérülékeny életműbe”. A kiállítás rendezője szerint érdemes odafigyelni Szilágyi Mária balladai nőalakjaira – és ezeknek a nőalakoknak a mai lehetséges jelentéseire. Nem mellékes az sem, hogy egy vidéki, kisvárosi kulturális intézmény által őrzött életmű darabjai láthatók most a fővárosi galériában. Ahogy Pálné Horváth Mária igazgató mondja: nagy öröm. Hamupipőke tényleg eljutott a bálba. Találja meg, akire és amire vágyik! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában