Vasárnap bemutató

2022.01.26. 10:00

Négy fölött nincsen határ - Az év első sajtótájékoztatója a Meseboltban

Az év első sajtótájékoztatóján a közelgő Jill Tomlinson-bemutatóból adtak elő részleteket a Mesebolt bábszínészei. A rendező Bartal Kiss Rita, a zalaegerszegi Griff Bábszínház művészeti vezetője. Pim, a világgal és benne önmagával ismerkedő földimalac járt már a Meseboltban, és most éppen a Griffből tér vissza: a két bábszínház együttműködéséből újabb előadás születik, új szereposztásban.

Ölbei Lívia

Pim, a földimalac három életkorban kerül a közönség elé. A bábot Varga Bori mozgatja. Vagy ő maga a földimalacgyerek? A bábok tervezője Hanga Réka

Fotó: © Unger Tamás

Az év első meseboltos sajtóreggelijén Kovács Géza, a szombathelyi bábszínház igazgatója azzal nyit, hogy a tavaszi szezonban már csak egy hasonló alkalom várható, ebben az évadban a szokottnál kevesebb új előadás készül. A múlt évadban létrehozott, a Covid miatt kijátszani nem tudott bemutatókat most bérletben kínálja a Mesebolt: a vártnál nagyobb az érdeklődés, bár a járvány előttit nem éri el. 

 

A szombathelyi bábszínház különben összében-egészében csaknem húsz produkciót tart repertoáron (Az égigérő fa például hamarosan Kaposvárra utazik), ráadásul időről időre fel is újít egy-egy arra érdemesnek tartott előadást. A Jill Tomlinson-mese ezek közé tartozik. Ahogy Kovács Géza mondja: a bábszínház közönsége gyorsan változik, és 2017, A földimalac, aki semmiben sem volt biztos ősbemutatója óta éppen eltelt annyi idő, hogy újra színre kerülhessen ez a szeretni való felnövéstörténet, amelyben Pim, a földimalacgyerek a saját határait próbálgatja. 

Régi kollégák. Kovács Géza és Bartal Kiss Rita a tájékoztatón

Forrás: © Unger Tamás

 

A mese, Hanga Réka bábjai és díszlete, Bakos Árpád zenéje és a rendező személye 2017 óta nem változott, a szereplők azonban igen. Ezúttal Kolozsi Angéla (most szerződött a társulathoz), Varga Bori és Kovács Bálint által kelnek életre a földimalac kalandjai. Bartal Kiss Rita azt mondja, rendezőként ezúttal nem volt más dolga, mint áthangolni az előadást a három „csodálatos, játékos kedvű, új impulzusokra képes” színészre. Csak „hagyni kellett őket játszani”. 

 

Kovács Géza azt mondja, többnyire nem könnyű jól eltalálni, hogy kinek szól a mese (más kell egy négyévesnek, mint egy hatévesnek), de Jill Tomlinson története képes több korosztályt megszólítani; innen a „4+” ajánlás. Ráadásul a neves szerzőnek több állatos története van: mind tele a gyerekek világához illő, megoldandó problémával, szeretetreméltósággal, könnyedséggel és sok örömmel. A premier január 30-án, vasárnap 10 órakor kezdődik a Mesebolt kamaratermében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában