Manapság már nem ilyen a tél

2022.01.20. 09:00

Téli képek és még néhány apróság címmel nyílt meg Torjay Valter kiállítása Szombathelyen - fotók

Téli képek és még néhány apróság címmel nyílt meg Torjay Valter festőművész kiállítása népes közönség előtt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Merklin Tímea

Torjay Valter festőművész a megnyitón

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Mátyás Gyöngyi fuvolázott és Vajda János gitározott a megnyitón, muzsikájukhoz dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató verses gondolatokat fűzött, hogy a téli hangulatot odavarázsolja, akkor is, ha most nincsen hó, Berzsenyi Horác című versét idézte. Torjay Valter háláját fejezte ki, hogy ilyen sokan érdeklődnek a festészete iránt, ennyi „kedves megjelenőre” nem számított. Amint mondta, ez a legkedvesebb évszaka, azzal együtt, hogy a manapság megtapasztalható tél nem az a tél, mint amit ő itt megpróbál elővezetni. 

 

Most januárban legyek szálldogálnak a házfalon, plusz tíz fok van, és szinte nem is lehet érteni, hogy mire fogják használni a szánkókat, amiket az üzletek kínálnak. A gyerekek imádják a havat, jókat lehet benne játszani, hógolyózni, szánkózni, korcsolyázni a jégen. Régen a sötét téli estéken összejött a család, beszélgettek, közelebb kerültek egymáshoz. 

 

– Ez az időszak számomra belül a mindenszentekkel kezdődik, és nagyjából február közepéig érezhető. Manapság nem ilyen havas a tél, mint a képeimen, de az én lelkemben megmaradt – mondta a megnyitón. Szereti a téli kerteket, a hó különböző reális és elképzelt hatásainak ábrázolását. A festmények alapjaként gyakran fotográfiákat használ, amelyek egy-egy fantasztikus fényjelenséget örökítenek meg, vagy figurális képekhez alkalmazható tanulmányfotókat, mert a modellek ma már nem tudnak napokat egy helyben ülni. A tárlaton elsősorban olajképek, néhány monotípia és pasztell látható; többségük még nem szerepelt kiállításon, az utóbbi években készültek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában