Kitéve az elemeknek

2022.06.24. 14:50

Emlékpróba - Gergye Krisztián 40 napos kísérlete a Kőszegi Várszínház 40. születésnapjára

Ezt is csak Gergye Krisztián találhatta ki: a Kőszegi Várszínház 40. születésnapja alkalmából úgy rögzíti az eltűnő időt, hogy pont a tűnékenységét mutatja föl. Negyven év, negyven kép – negyven nap. És egy "emlék-műsor".

Ölbei Lívia

Forrás: Unger Tamás

A bibliai özönvíz – és a Kőszegen nemrég föltűnt Noé bárkája – óta mágikus szám a negyven, de Jézus is negyven napot töltött el a pusztában, számot vetve önmagával és a kísértésekkel. Az összetéveszthetetlen összművészetet művelő (kortárstáncos, koreográfus, rendező, képzőművész) Gergye Krisztián ezen a „negyvenes” nyáron különleges, a végén performanszban összegződő képzőművészeti kísérlettel tér vissza szülővárosába: a Kőszegi Várszínház 40. születésnapja alkalmából  40 saját akvarelljét  kínálja föl az elemeknek, hogy 40 napon át figyelemmel kísérhesse, mit tesz a várszínház 40 pillanatával az eső, a nap, a szél (...az ember...).  Az idő.

A Kikötőben (terem a Köszházzal szemben) várakozó, fából készült szerkezetekre erősített 40 akvarellt (mint időszalagokat)  június 23-án délután a várszínház munkatársai – beleértve természetesen Trifusz Pétert, Gergye Krisztián állandó kőszegi társát az alkotásban – Básthy Béla polgármester spontán közreműködésével  viszik el a – nevezzük így – kiállítás helyszínére: a Jurisics-vár ágyúpadjára.

Az ágyúpad nem pusztaság, de határterület: keskeny sáv a kinn és a benn, a béke és a háború, a volt és a lesz között, az emlék és varázslat helye. („Emlékek, kicsi ólomkatonák ..., Kis ágyúk, ti is álljatok föl rendben! / Nehéz a szívem. Védjetek meg engem!” – mondja József Attila a Könnyű emlékek...-ben.)

A 40 fekete-fehér Gergye-akvarell várszínházi fotók alapján készült: az álomképek felé mozdítva az emlékképeket. Különös és pontos várszínháztörténet ez; a színház ráadásul furcsa tünemény,  voltaképpen csak az emlékezetben létezik, talán ezért van akkora ereje. Itt Bánffy György  arcmása sejlik föl a „történelmi időkből”, ott Molnár Piroska, aztán Hollósi Frigyes az emlékezetes Agota Kristof-Gergye Krisztián-ősbemutatóból. Az emlékképek emlékeket hívnak elő. És nemsokára emlék lesz a készülő Szentivánéji álom-előadásból is; itt van a titokban úgyis mindig mindenhol ott bujkáló Pukk, civilben (Takács Katalinnál piros hátizsák).

Azt meg Kosztolányi mondja, hogy „Csomagold be mind, ami volt, ami régen / volt, ami édes, mind csomagold be, / ami több, mint játék, szerelem, több, mint / élet is, a kincseim csomagold be”. Gergye Krisztián kibont, becsomagol. A 40 kitett kép átalakulásának folyamatáról fotódokumentáció, a fotókból videóinstalláció  készül. Az Emlékezés – 40 éves a Kőszegi Várszínház című Gergye Krisztián-projekt  a 40 nap történéseit-tapasztalatait összegző performansszal, „emlék-műsorral” ér véget: a várszínház és a Gergye Krisztián Társulat születésnapi ősbemutatója a szezon utolsó napján, augusztus 3-án  21 órakor kezdődik a nagyszínpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában