Megjött a nyári társulat

2022.06.22. 10:00

Mindenkinek a vállán ül egy Pukk - Ott voltunk a Szentivánéji álom olvasópróbáján a 40 éves Kőszegi Várszínházban

Két várkapitány, a kékellő levendulamezőben őrködő Jurisics Miklós és Pócza Zoltán fogadja a Kőszegi Várszínház nyári társulatát hétfőn délután. És persze Gelencsér Ildikó meg Bakos Zoltán. Az üdvözlésekben, a bemutatkozásokban, a viszontlátás és az ismerkedés kavargó örömében máris fölsejlik valami a Szentivánéji álom hangulatából. Mindjárt kezdődik az olvasópróba, Dicső Dániel rendező vezetésével.

Ölbei Lívia

Megérkeztek: Major Erik, Tóth Zsófia, Waskovics Andrea, Lengyel Benjámin, Karácsony Gergő

Forrás: VN/Kőszegi Várszínház

Érkezik Takács Katalin, aki visszatérő vendég a várszínházban, most Pukkot – igen, őt! – játssza Shakespeare megunhatatlan, mert újabb és újabb titkokat sejtető komédiájában. Itt van Bányai Kelemen Barna, aki anno (hét év telt el azóta) egy másik Shakespeare-bemutatón bűvölte el azonnal és végképp a szombathelyi WSSZ közönségét: színháztörténeti jelentőségű az a végtelen és csodálatos pillanat, amelyben Petruchió és a makrancos Kata némán elindult egymás felé. Aztán összetalálkoztak (Bánfalvi Eszter most nincs itt, de a várszínházi programban fölfedezhetjük, egyszemélyes játékot hoz Kőszegre). Bányai Kelemen Barna a Szentivánéji álomban Théseust és Oberont játssza: emberek és tündérek fölött is ő uralkodik (meg Pukk). 

A lenti és fönti világ – talán csak az érem két oldala. A várudvarra vezető boltív alatt feltűnik Marton Róbert és Parti Nóra – nekik igazán emlékezetes hely Kőszeg. Itt szerettek egymásba, itt házasodtak össze, de tényleg: 2013. július 12-én, a várszínház Goldoni-bemutatója, A kávéház után; most már cseperedő gyerekeikkel jöttek. És jövőre talán itt ünneplik tizedik házassági évfordulójukat. Most a várszínház ünnepel kerek évfordulót: az idén 40 éves. 

Az ünneplés kiemelt eseménye a jubileumi fesztivált megnyitó Szentivánéji álom-bemutató, amely – mint tudjuk – hármas esküvővel, vagyis nagy ünnepséggel ér véget. Jön az olvasópróbára Kálid Artúr, aki Weöres Sándor macskájának képében nyitotta meg az idén a várszínházi szezont. A Shakespeare-komédiában színjátszó mesterember és tündér lesz egy személyben, úgyhogy nem okoz gondot neki, hogy átbucskázzon a fején, és macskaként térjen vissza: júliusban meg is teszi. Jön Némedi Árpád (mintha el se ment volna), ezúttal mesterembert és tündért játszik; lassan tiszteletbeli kőszegi. Feltűnik a várudvarra vezető boltív alatt egy fiatal csapat: Waskovics Andrea, Tóth Zsófia, Karácsony Gergő, Lengyel Benjámin – és Major Erik, a WSSZ legújabb Holdbeli csónakosa. 

Melyikük Hermia? Heléna? Lysander? Demetrius? Ki szeret kit? Ki fut ki után? Ki elől? Ki a mesteremberek között a tündér-rendező? – Örülünk, hogy itt vagytok – süti el a próbafolyamat képzeletbeli startpisztolyát a Köszház nagy asztalánál Pócza Zoltán. A vágyak villanykapcsolója úgyis Pukk kezében van – amint az Dicső Dániel impozáns, alapos bevezetőjéből perceken belül kiderül. A Kőszegen most debütáló fiatal rendező azt mondja, sokáig próbálkozott azzal, hogy ne szerelmes darabként értelmezze ezt a Shakespeare-vígjátékot, aztán rá kellett jönnie, hogy de: „a szerelemről szól”. 

Csakhogy nem mindegy, hogyan. Dicső Dániel elgondolása szerint a Szentivánéji álom a szerelem könnyed szépsége mellett megmutatja a szerelem „sötét oldalát” is: a mélyről feltörő vágyat, a szenvedélyt, a „mindent azonnal akarást”. (Közben Szőke Julika és Kovács Katalin itt-ott méretet vesz. A jelmezekhez.) A darab kulcsfigurája Pukk, Oberon csínytevő partnere: „Mindenki vállán ott ül egy Pukk, és duruzsol az ember fülébe. Pukk – lehetőség. A kérdés az, hogy ki hogyan él vele.” Ez lesz a tétje a kőszegi Szentivánéji álom-bemutatónak, amely természetesen hármas esküvővel ér véget. 

Csak előtte van egy zűrzavaros éjszaka. (Utána meg: a többi néma csend?) A friss-ropogós – és Shakespeare kívánalma szerint a jelennek tükröt tartó – várszínházi változatot Nádasdy Ádám fordítása alapján készítette Deés Enikő dramaturg. A díszlettervező Zöldy Z. Gergely, a jelmeztervező Cselényi Nóra. Zene: Szász Petra. És már az olvasópróbán villog a Szentjánosbogár motel cégére a falon. Az Athén melletti erdő szélén. Hegedűs D. Géza – hadd játssza ő az oroszlánt is – és Epres Attila – apaszerepben – másnap csatlakozik a társulathoz. Előbbi most jön először, utóbbi örökös kőszegi. A bemutatót július 14-ére időzítették. A színház akkor kezdődik, amikor leszáll az este és surrogni kezd az álmok kamerája. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában