Felhővadászok

2022.07.19. 07:00

Gyerekudvar az Öregtoronynál a Kőszegi Várszínház születésnapi fesztiválján

Külön jó, hogy az Öregtorony (vagyis a Zwinger) udvara most tíz napon át a legifjabbaké, ráadásul a bábszínházról úgysem lehet elégszer elmondani, hogy nem korosztály, hanem műfaj. Ugye, Boribon?

Ölbei Lívia

A pilóta szerepében Kovács Bálint instruálja a felhővadászokat

Forrás: Unger Tamás

A 40 éves Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján a gyerekprogramok a bűbájos Zwinger ölében kaptak helyet. Jobb játszóteret nem kívánhatnánk. Egyelőre telt házak kísérik a július 24-éig tartó fesztivált a gyerekudvarban is, amelynek nézőterén kb. 80 néző fér el egyszerre – a gyerekek persze egészen közel férkőzhetnek a színpadhoz: van hozzá pléd meg párna. A gyerekudvar házigazdája a szombathelyi Mesebolt Bábszínház, de érkeznek vendégek is, az előadásokat ráadásul foglalkozások és más attrakciók kísérik. A Fókaszív című meseboltos előadást például este, elemlámpák fényében láthatta a közönség: Finn, a legendás fókavadász ebben a történetben a tenger mélyére száll, hogy mire újra szárazföldet érez a talpa alatt, már egészen mást gondoljon a fókavadászatról, mint annak előtte.

A vasárnapi Boribon-előadást pedig a programban többször is feltűnő felhővadászat vezette be, a professzionális ifjú felhővadászok a múlt századelő modorában pilótának öltözve célozták meg a fölöttünk tornyosuló sötét felhőket, hogy megakadályozzák a nyakunkba zúduló esőt. Volt három próbálkozásuk, és a legtöbben sikerrel is jártak. Úgyhogy teljes biztonságban és szikrázó napsütésben – és telt ház előtt - léphetett

színre Boribon és Annipanni: az egyszemélyes játékban Mórocz Adrienn mozgatja az összes bábot, a zene Tallér Zsófiáé, a rendező Bercsényi Péter (az Összpróba és a Kultkikötő produkciója). Marék Veronika Boribon-történetein a 70-es évek óta generációk nőttek fel, a kerek szemű kismackót mindenki ismeri, és úgy látszik, ez a szokás nem változik. Azt is nehéz lett volna megállapítani, hogy a Boribon nyaral-előadást figyelve kiknek a szeme csillog jobban, a gyerekeké – vagy a felnőtteké.

A gyerekudvar az Öregtoronynál július 24-éig nyitva tart, naponta várja a közönséget a Mesebolt, de július 22-én például Stanna-Panna érkezik, Marica bábszínházát sem érdemes kihagyni. A gyereksorozat 24-én a meseboltos Királyok könyve-sorozat Kun László-epizódjával, aztán bütyköldével búcsúzik. Jó lenne azt mondani, hogy: jövőre, veletek, ugyanitt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában