Üde kiállítás

2022.08.04. 13:00

A Slow animals megérint: "lassú állatok" a Szombathelyi Képtárban - fotók

Ölbei Lívia

Baki Orsolya kalauzolt minket a kiállításban

Forrás: Szendi Péter

Slow animals - "lassú állatok" - címmel látható különleges tematikus kiállítás a Szombathelyi Képtárban. Aki belép a második emeleti kiállítótérbe, első pillantásra, vagy inkább hallásra a "természet lágy ölén" érezheti magát - de vigyázat: az ökoszellemben fogant  tárlat részben éppen a természettel kapcsolatos sztereotípiák lebontására kínál utakat. Madárcsicsergés, növényportrék, életre kelő magok. 

A Slow animals a szombathelyi Westwerk-egyesület projektje, két kurátora Baki Orsolya és Farkas Imre. A képtár pedig örömmel adott helyet a minden ízében aktuális bemutatónak - bizonyos szempontból igazi eseménynek -, amelyre több mint negyven alkotó kapott meghívást. Mind el is fogadták. A merítés tehát bőven túlmutat az egyesület keretein, kisebb és nagyobb kontextusban bátran értelmezhető. 

De mi az a "slow animals"? 

"A slow animals fogalma Jack Schultz ökológus nevéhez fűződik, aki szerint a növények látnak, hallanak, szagolnak – és reagálnak. A növények nem mások, mint nagyon lassú állatok. A növények valójában nagyon sok biológiai funkciót osztanak meg az állatvilággal, ideértve az ellenség érzékelésének és reagálásának mechanizmusait, sőt a viselkedést is. Mivel sokféle módon kell kölcsönhatásba lépniük az állatokkal, a növények számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek egyedülállóan alkalmasak az állatok és az emberek befolyásolására is. A kiállítással szeretnénk hozzájárulni a növényvilág sokoldalú megközelítéséhez, jobb megismeréséhez, és az olyan automatikus percepciók lebontásához, amelyek ezt akadályozzák" - ez a szöveg szerepel mintegy használati utasításként a kiállításhoz, amelyen a képzőművészeti alkotások (az olajfestménytől a digitális fotókon, a szobrokon és installációkon át a videókig és textilig) mellett az irodalom is megjelenik.  

A Slow animals-tárlat szeptember 4-én zár be, finisszázst is tartanak. De addig is: érdemes elidőzni a lassú állatok társaságában. 

A kiállítók: ÁFRÁNY GÁBOR, BAKI ORSOLYA,    BINDER IZABELLA,     BONYHÁDI KÁROLY,     BÖRCSÖK ANNA,     IGOR ÉS IVAN BUHAROVOK,  DÉNES NÓRA,    DERES KORNÉLIA,    FARKAS IMRE,   GÉCZI JÁNOS,   GRUBÁNOVITS ATTILA,   HORVÁTH DÁNIEL,   HORVÁTH MÁRK,   HORVÁTH ZSÓFIA,   KASSAI FERENC,   KARÁCSONYI LÁSZLÓ,   KIS RÓKA CSABA,   LEDERSBERGER- LEHOCZKY ELISABETH,   LOVÁSZ ÁDÁM, MARTIN HENRIK, MASSZI FERENC, MÁTYÁSI PÉTER, MÓDRA BETTINA, MOLNÁR MERCÉDESZ, NAGY CSABA, NAGY RÓBERT,  NAVRATIL JUDIT,   NEMES Z. MÁRIÓ,   ORR ANDRÁS,   PÁLFI GYÖNGYVÉR,   RASPERGER DÁVID,   SÖPTEI ESZTER,   SÜVEGES RITA,   SZABÓ ESZTER ÁGNES,  SZÁNTÓ ISTVÁN,  SZIRMAI NÓRA,   SZURCSIK – WALLENTA ANDREA,  SZURCSIK JÁNOS,  SZTRANYÁK ZSÓFI  T. TAKÁCS TIBOR,  TAKÁTS FRUZSINA,  TÓTH KINGA,  W. HORVÁTH TIBOR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában