A tökfesztivál nyitánya

2022.09.16. 20:00

A mesterek megérdemlik ezt a kötetet - Könyv az őrségi fazekasokról - fotók

A tizennyolcadik alkalommal megrendezett Őrségi Tökfesztivál nyitányaként mutatták be Az őrségi fazekasok című könyvet, amely Márkus Rita és dr. Markovics Tibor munkája.

Tóth Judit

Fotó: © Unger Tamás

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a könyvbemutatón elmondta, hogy két és éve fazekaskiállítást rendeztek, akkor merült fel, hogy az őrségi fazekasok munkásságát egy könyvben is megörökítsék az utókor számára. Elsősorban képeskönyvben gondolkodtak, ezért lefotózták a kiállítási tárgyakat, majd Vas és Zala megye kiállítótereit, múzeumait és raktárait is végigjárták, hogy újabb fényképek készülhessenek.  

-A munka akkor vált igazán érdekessé, amikor megszólítottuk az Őrségben élő fazekasokat. Megismertük élettörténetüket, munkásságukat és sokat megtudtunk arról is, hogy milyen volt a fazekasság ötven vagy száz évvel ezelőtt - tette hozzá dr. Markovics Tibor, majd kitért arra is, hogy az Őrségi Nemzeti Park életében a természetvédelem mellett nagyon fontos a kulturális értékek megőrzése is. 

A munkát Márkus Rita segítette, akinek volt tapasztalata a könyvszerkesztésben, hiszen korábban az őrségi népi építészetről is összeállított egy kötetet. Rajta kívül Tüske-Csáky Júlia, Horváth Júlia és Cseke János vállat komoly szerepet a könyv előkészítő munkáiban, utóbbi, mint az Őrség egyik ismert fazekasa maga is szerepel a kötetben.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos köszöntőjében így fogalmazott: - Amikor az Őrségről beszélünk, akkor több kép villan fel előttünk, például a domborzat, a páratlan természeti környezet, a népi építészeti emlékek vagy a gasztronómia remekei. A kép azonban nem lehet teljes az őrségi fazekasság nélkül, amely a térség meghatározó és markáns eleme volt régen, és ma is az, nem véletlenül került be a Vas Megyei Értéktárba - hangsúlyozta a képviselő, majd kitért arra is, hogy a fazekasok megérdemlik ezt a könyvet. Arccal, névvel, saját történetükkel és alkotásaikkal megörökítették őket az utókornak, ez bátorítás mindenkinek a jövőre nézve.  

A könyv rengeteg képpel, rövid történeti áttekintéssel, életrajzokkal mutatja be az őrségi fazekasságot, mint életformát, példaként állítva mások elé. 

-Az értékes kiadvány mindenkinek jó olvasmány, rengeteg új ismerettel. A nemzeti park védi a tájat a benne lévő emberrel együtt, és ez így van rendjén - mondta zárszóként V. Németh Zsolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában