Petőfi 200

2022.09.27. 14:00

Buszon jött Kőszegre Petőfi Sándor - Nem mindennapi tárlat érkezett - fotók

Augusztus utolsó napján, Kiskőrösön kezdődött a Petőfi 200 bicentenárium. Onnan indult útjára a Petőfi-busz vándorkiállítása, amely kedden a kőszegi Fő térre gurult be.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

A Petőfi-buszt kedden délelőtt iskolások vették birtokba. Amikor ott jártunk, a Balog-iskola 7.A osztályosainak tartott múzeumpedagógiai foglalkozást Gyenes Fanni, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) múzeumpedagógus-tárlatvezetője. Kérdései nyomán a húsz fiatalnak egyre világosabb lett a kép: ki van a Petőfi név mögött.

A helyszínen kiderült, tíz, a PIM-ben kiemelt gyűjteményi darab adja a tárlat vázát. E relikviák (digitális) másolatai a költő életében tett képzeletbeli utazás állomásait jelzik. A harmonikaszerűen elhelyezett tablók – életállomások – mindegyikénél olvashatunk odaillő verset, idézetet, találunk kéziratot, információs kártyát a falakba rejtve. Különlegesek a grafikai megoldások. 

Felszállva a gyorsszekérre Petőfi mellé, láthatjuk apja, Petrovics István mészárosbárdját, szó esik a fiú aszódi élményeiről, fölfedezzük a biliárddákót, amelyet törzshelyén, a Pilvaxban használhatott és 110 centiméteres századosi kardját is, amellyel befolyásolta a róla kialakított képet. A lila-sárga színek játéka extravaganciájára utal – lila frakkban és sárga hímzéses mellényben, csokornyakkendőben járta Pest utcáit –, és végigkísér a tablókon, amelyeket befogadva a költőtől eljutunk a forradalmárig. 

„Átröpűlök hosszában hazámon” – több szempontból is találó a versrészlet, ami a kiállítás címét adja. A jármű adottságai miatt kis térbe, hosszanti módon helyezték el a látnivalókat, mondta el kérdésünkre Cseri Anett, a PIM múzeumpedagógus-tárlatvezetője. A buszra Kőszegen 16 óráig még felszállhatunk. Megyénkbe legközelebb Szombathelyre jön a vándorkiállítás október 2-4. között. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a 2022-es és 2023-as évet az Országgyűlés Petőfi-emlékévvé nyilvánította. Ennek keretében számos programmal és kiállítással készül a Petőfi Irodalmi Múzeum, melynek egyik leglátványosabb eleme a Kőszeget is megjárt Petőfi-busz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában