Bemutató

2022.09.28. 15:00

Csalóka Péter ébresztője az MMIK-ban - A szombathelyi Ferrum szombaton színre lép

A szombathelyi Ferrum Színházi Társulás a Csalóka Péter bemutatójára készül: a premier október elsején, szombaton 19 órakor kezdődik az MMIK-ban. Csalóka Péter megint túljár a bíró eszén. Sőt: talán még ennél is tovább megy.

Ölbei Lívia

Fotó: Cseh Gábor

A népmesei alapú történetből (amelynek motívumai itt is, ott is feltűnnek) Weöres Sándor 1950-ben írta meg a Csalóka Pétert – eredetileg bábjátéknak szánta. Jövőre lesz Weöres születésének 110. évfordulója, úgyhogy akár már „ünnepi előkészületnek” is tekinthejtük a Ferrum-bemutatót, bár az elmúlt évtizedekben sosem kellett évforduló ahhoz, hogy a Csalóka Péter színre kerüljön: a mesejáték népszerűsége töretlen. Hogyne, amikor a csavaros eszű Péter akárhányadszor is képes túljárni   kapzsi, gőgös, ostoba bíró eszén. Végül mindenét elszedi – és a helyére lép. (Hogy milyen bíró válik belőle, az az igazi kérdés.)

A 45+1 éves Ferrum Színházi Társulás ünnepi bemutatóját a társulatot alapító és máig vezető Török Gábor rendezte. Amint az előadáshoz fűzött ráhangoló mondja: „A darabot csekély dramaturgiai beavatkozással lendületes komédiává varázsoló rendező és társulata a világjárvány okozta közel kétéves szellemi-lelki lehangoltságidőszaka utáni örömteli ‚ébredésre’, az áradó derűre, a nevettetésre, s a gondolkodtatva szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt.”

Az előadásban Cserpnyák Szederke, Gergye Rezső mv., Lakatos Dóra, Márczi Renáta, Sövény László, Taródi Dávid, Vitkó Vivien lép színre. A Csalóka Péter-bemutató a Nemzeti Kulturális Alap (NEA), a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő, a szombathelyi önkormányzat és az MMIK támogatásával jön létre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában