Minden reggel vár és példát mutat

2022.09.14. 15:54

Életnagyságú Mindszenty-szobrot avattak a premontrei gimnázium udvarán - fotók

Ünnepelt szerdán a szombathelyi premontrei közösség: a gimnázium udvarán 2014 óta kereszt őrizte Mindszenty bíboros nyolcéves ott tartózkodásának emlékét. A most felavatott életnagyságú Mindszenty-szobor ezt a szándékot folytatja.

Tóth Kata

Fazakas Zoltán Márton csornai apát, premontrei prépost-prelátus áldotta meg a szobrot

Fotó: Unger Tamás

Amint a Székesegyház harangja megszólalt, az Úrangyalát imádkozták a jelen lévő osztályok, pedagógusok, öregdiákok és atyák, majd Hancz Gábor Tamás premontrei atya ismertette Mindszenty József életét. A bíboros, hercegprímás, esztergomi érsekről elmondta, egyike a 20. századi magyar történelem és egyháztörténet legkiemelkedőbb alakjainak. Élete Vas megyében, egyházi pályafutása Szombathelyen, a premontrei gimnáziumban kezdődött. Neve szorosan összefonódik a kommunista diktatúra elleni tiltakozással és a rendíthetetlen szellemi küzdelemmel. Mint mondta, a szó szoros értelmében nem kellett az életét áldoznia, ő mégis a kereszténység és az igazság mártírja volt.

Fazakas Zoltán Márton csornai apát, premontrei prépost-prelátus áldotta meg Bíró Lajos Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész bronz öntvény alkotását. A diáksághoz külön szólt, visszautalva az ünnepségen elhangzott A fogoly bíboros című versre: – Számotokra idegen világ jelent meg a versben, amivel ti csak történelemórán találkoztok, ám ez a mindennapokat keserítette. Ebben a világban Mindszenty stabilitást jelentett. Azt halljuk mindenhonnan, hogy nehezebb idők következnek. Ezután mindennap úgy jöttök az iskolába, hogy tárt karokkal vár benneteket a bíboros, aki sokkal nehezebb időkben kellett, hogy hűséges legyen. Mindennap rátekintve megerősödhetünk a példáján, amely a legkitettebb környezetben is hűségessé tudja tenni az embert az igazsághoz, Krisztushoz, az egyházhoz és a magyar néphez. Az ünnepség koszorúzással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában