Vásári forgatag

2022.09.17. 17:53

Esőáztatta tökös fesztivál az Őrségben - Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az Őrségi Tökfesztivált - fotók

Négy település - Őriszentpéter, Szalafő, Nagyrákos és Magyarszombatfa -, valamint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében az idén 18. alkalommal rendezték meg az Őrségi Tökfesztivált. Szombaton az időjárás nem volt kegyes, ezen kívül azonban abszolút elégedettek lehettek az érdeklődők. A vásári forgatagban mindent kínáltak, ami szem-szájnak ingere.

Tóth Judit

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A református templom melletti bejáratnál két gigantikus tök fogadta a látogatókat. Az egyik súlya 465, a másiké 320 kiló, mindkettő Szakonyfaluban termett Vajda Ádám birtokán​. A tökös dekorációkra az idén is nagy gondot fordítottak a szervezők. A helyi intézmények, egyesületek, munkahelyek és magánszemélyek abszolút érezték a feladat súlyát, és olyan tökdekorációs sétányt varázsoltak Őriszentpéterre, amilyet még nem látott a világ. Megelevenedett például a postás, a fényképész, az iskola, az óvoda, na, és persze Polgár Jenő hivatala. Apropó, polgármester. Őr Zoltán nyitotta meg a rendezvényt, kiemelve, hogy a jubileumok éve ez Őriszentpéteren. 

Két hete ünnepelték a 140 éve alakult önkéntes tűzoltó egyesületet, 60 év 60 dal címmel emlékeztek az Omega zenekarra a Hétrétország programjai között, idén volt 40 éves az Őrségi Vásár, 20 éve nyitott meg az Őrségi Nemzeti Park, 5 éve indították útjára az öreg járművek nemzetközi találkozóját.  - Ennek kétféle üzenete van. Egyfelől az, hogy nagyon jól sikerült eddig az esztendő, másfelől az, hogy működik a település, amire én vezetőként nagyon büszke vagyok. Felnőtt korba lépett az Őrségi Tökfesztivál is, nem mintha az érettségére eddig is bármiféle panasz lehetett volna, hiszen a leginnovatívabb rendezvényünkről van szó, ami minden évben megújul - mondta a polgármester. 

A fesztivál egynapos, egytelepüléses programból indult, de nagyon hamar kinőtte magát, és országosan is ismertté vált. Minden évben újítanak, a mostani innováció a fazekassághoz kötődik. Megjelent egy könyv Az őrségi fazekasok címmel, amely Márkus Rita és dr. Markovics Tibor munkája, emellett idén látványégetésre is sor kerül Magyarszombatfán, ahol Albert Attila fazekasmester és egyben polgármester vezetésével bonyolítják ezt a páratlan programot.     

 

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vezetője felidézte az első tökfesztivált. Akkor is esett, de még nem volt semmiféle gyakorlat a fesztiválszervezésben, így mindenki nyakig sárosan tért haza. Mostanra már rutinosabbak, felkészülnek az esőre, például szalmát hoznak a felázott területekre. Az igazgató a nemzeti park elmúlt húsz évéről is beszélt a jelenlévőkek. 

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az Őrségi Tökfesztivál nagyon gyorsan profivá vált, mivel a szervezők mindig újdonságokkal gazdagították a rendezvényt, és ezzel együtt az Őrséget is. - Ízek, illatok, hangok, színek és érzések kavalkádjában mindenki megtalálhatja a kedvére valót, és azt, amit magával vihet, ami igazán az Őrség sajátja. A tökös ízek izgalmasak, különösen, ha szakértő kezek dolgoznak vele. A tökmagolaj például Vas megyének egyik karakterjegye, nem véletlenül került be a megyei értéktárba - fogalmazott a képviselő. 

Az Őrségi Tökfesztivál vasárnap is tart, a társszervező települések, Magyarszombatfa, Szalafő és Nagyrákos programjaira is érdemes ellátogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában