Baráti találkozó

2022.09.23. 17:07

Hatvan éves a felsőfokú közművelődési szakember-képzés Szombathelyen - fotók

Hatvan évvel ezelőtt indult el a felsőfokú közművelődési szakember-képzés a Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézetben. A jogutód intézmény egynapos baráti találkozót szervezett a jeles évforduló alkalmából alkalmából. Az ünnepséget -amelyre közel kétszázan gyűltek össze - az ELTE SEK dísztermében tartották.

Tóth Judit

Forrás: Unger Tamás

Dr. Csider Sándor, az intézmény egykori tanára szervezőként köszöntötte a megjelenteket. - Együtt vagyunk, itthon vagyunk -mondta, majd az elődökről beszélt, akikre emlékezni kell, hiszen mások szolgálatba állították életüket, hogy közben a magukét is kiteljesíthessék. Ezután a fiatalos, mindig mosolygós és energiával teli Benke Éva, az intézmény nyugalmazott docense szólt az egybegyűltekhez, és Nagy László Anyakép című versével köszöntötte az egykori tanítványokat, kollégákat és meghívott vendégeket.  - Amit 60 évvel ezelőtt kezdtünk élni, az éppen olyan váratlan, éppen olyan elragadó, éppen olyan boldogító és megríkató élményt adott, mint a szerelem - mondta. 

Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa azt hangsúlyozta, hogy a közművelődésben dolgozók mindig hittek a közösség erejében, nem önmagukért, hanem a közös álmokért munkálkodtak. Majthényi László, a Vas Megyei Önkormányzat elnöke személyes emlékeit idézte: -Nagyon szerencsés ember voltam, mert a 80-as évek közepén rendkívül nyitott, gazdag közösségi és kulturális élettel találkoztam az intézményben, és egyike voltam azoknak, akit a legendás dr. Kiss Gyula is tanított - emlékezett. 

 

Horváth Soma, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere arról beszélt, hogy a közművelődési szakember -képzés népszerűvé tette a várost, ezért köszönet jár mindenkinek, aki az elmúlt hatvan év alakítója, részese volt. - Az intézményben végzett szakemberek ma is a szombathelyi kulturális élet meghatározói. Az elmúlt években új kihívásokkal kellett szembenéznie a szakmának, el kellett érni, hogy a kultúra fogyaszthatóvá váljon, kreatív legyen az online térben is. Most az energiaválság okoz nehéz helyzetet, ismét szélesebb spektrumra kell helyezni a kultúra alapjait -tette hozzá.

A plenáris ülés második részében múltidézés következett: Prof. dr. Szála Erzsébet főiskolai tanár, nyugalmazott tanszékvezető, dr. Tóth Gyula főiskolai tanár, nyugalmazott tanszékvezető, Szále László Táncsics és Joseph Pulitzer-emlékdíjas publicista, Pallósiné dr. Toldi Márta nyugalmazott könyvtárigazgató és Gerencsér Judit, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének főtitkára osztotta meg az intézménnyel kapcsolatos emlékeit. Zárásként megkoszorúzták az elődök emléktábláit, majd az Alma Mater szoborhoz vonultak, amelynek közelében tíz éve ültettek fát az emlékezők.

A jubileum alkalmából Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere emlékoklevelet adott át a jogutód intézménynek. Az ünnepségen Berzsenyi Dániel emlékplakettet vehetett át prof. dr. Szála Erzsébet, dr. Tóth Gyula, Benke Éva, dr. Murányi Péter, Kálmán József, Prejczer Paula, dr. Pehi László és dr. Csider Sándor.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában