Premier volt

2022.09.29. 20:00

Katarzis a börtönben: fogvatartottak írták és adták elő a darabot - fotók

Premier volt csütörtökön a börtönben: fogvatartottak A hatalom ára című, saját maguk által írt darabot adták elő. Az előadás egy program része: az ország tíz büntetésvégrehajtási intézetében színre visznek egy-egy parancsolatot. A szombathelyiben az első parancsolatból született előadás. Tíz fogvatartott egy órára jelmezre cserélte a szürke formaruhát és megmutatta: a katarzis bárhol megszülethet.

vaol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

Bélus, Fekete Mamba, Götti, Fronti, a Főnök és a többiek még az elhúzott függöny mögött vannak, amikor a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet nagytermében Kovács Mihály bv. ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság szolgálatvezetője üdvözli a megjelenteket, és beavatja őket a színdarab keletkezésének körülményeibe. Elmondja, hogy tíz büntetésvégrehajtási intézetben a fogvatartottak színre viszik a tízparancsolat egyikét, majd a tíz előadást jövőre Budapesten is bemutatják. A börtön alkalmazottaiból, a  meghívottakból és a színpadra lépő fogvatartottak hozzátartozóiból álló közönséghez szól Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész – egykori szombathelyi zeneművészetis diák – is, aki mind a tíz előadás létrejöttét mentorálja. Dicséri a szombathelyi szereplőket, az őket segítő dolgozókat, különösen Nagy Júlia vezető reintegrációs tisztet, aki szövegkönyvvel a kezében az első sorból izgulja végig az előadást.

„Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” – az első, talán a legnehezebben megfogható parancsolat jutott a szombathelyi fogvatartottaknak, akik az elmúlt hat hónapban szinte naponta próbálták A hatalom ára című, saját maguk által írt darabot, amihez a dísz­leteket is elkészítették. És bár a birtokeladás körüli „simliskedésekből” összeállt előadás vígjáték – röpködnek is a poénok –, hamar eljön az a pillanat, amikor a nézőnek nincs kedve nevetni. Majd amikor a narrátor a végén kimondja, hogy itt bizony a hataloméhes házigazdától a bálványimádó Göttiig mindenki elbukott, már ott a gombóc a torkunkban, ami csak tovább dagad, amikor elhangzik a mondat: „Pedig csak annyi lett volna a dolgunk, hogy betartjuk a tízparancsolatot”.

Meghajlás, taps hosszasan, függöny – közben Nyima Tamás bv. dandártábornok, parancsnok is gratulál a szereplőknek és a közreműködőknek –, aztán gyors átöltözés a jelmezből a szürke, tyúklábmintás formaruhába. Az arcokon öröm és megkönnyebbülés – főleg Kapás Pálén, aki több mint tíz év után, 49 nap múlva szabadul. 

– Jó csapat voltunk, biccent a színpad felé, és lehet, közben már az újrakezdésre gondol. És talán a tízparancsolatra is. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában