Nehezedő pályán

2022.09.15. 13:42

Nyitott tér Celldömölk szívében, fűtési szezon előtt: a Soltis színházba Szőke Zoltán is boldogan jön játszani

A Soltis Lajos Színház Celldömölk szívében igazi közösségi tér – jó volna ezt a funkciót a veszteségeket minimalizálva megőrizni.

Ölbei Lívia

Fotó: Benkő Sándor

A volt moziépületben kialakított színház szinte folyamatosan nyitva van, hiszen ez az a hely, ahol mindig történik valami. Próba, megbeszélés, plakátszortírozás, fesztivál, ezer más dolog, ami a közösség életéhez hozzátartozik – az előadásokról nem beszélve. A praktikusan kialakított előtér arra való, hogy együtt legyünk benne, bár akár kis elvonulásra is alkalmat ad. A társulati tagok otthon érzik itt magukat, de a betérő vendéget is mindig szívesen látják: állandó készenlétben a kávégép. 

 

Eleven közösségi tér a város szívében 

 

Rezsiárak és leanderek

Egy napsütötte szeptemberi délelőttön a színház előtti padon is lehet beszélgetni: velünk szemben a mesebeli, színes színházépület, a bejárat két oldalán leanderek. Nagy Gábor, az egyesületi alapon működő – a maga nemében országos viszonylatban is páratlan -, különleges értéket képviselő színház igazgatója azt mondja: legjobb tudásuk szerint készülnek a még nehezebb időkre. A rezsiárak emelkedése okán össze kell húzniuk a nadrágszíjat. A számítások szerint az áramszámla a házban a duplájára nő, a gázért a korábbi ár tízszeresét – vagyis 8 millió forintot -  kell fizetniük, miközben  ágazati egyeztetések még várhatók. A színház éves költségvetése mintegy 60 millió forint, amely az évente megpályáztatott központi működési támogatásból, pályázati és egyéb támogatásokból, saját bevételekből áll össze. Az időközben önerőből és pályázatok révén kívül-belül megújított, sőt folyamatosan tovább korszerűsített épületet 2004-ben  bocsátotta a társulat rendelkezésére az önkormányzat, amely lehetőségeihez mérten szintén rendszeresen támogatja a színházat. 

Ötmillió forint (szintén pályázati forrás) van most “kéznél” arra, hogy napelemeket telepítsenek a színházépület tetejére: ezzel megoldható lenne az áramellátás. Azon is gondolkodik a színház vezetősége, hogy a gázfűtést mivel lehetne kiváltani az épületben.

Az biztos, hogy a közelgő fűtési szezonban ésszerűsíteni kell a színház nyitvatartását. Ez a döntés az emberi kapcsolatokra, a Soltis Lajos Színházat jellemző és meghatározó közösségi létmódra lehet hatással, hiszen – amint Nagy Gábor hangsúlyozza – a színház otthonos, rekrációs közösségi  térként működik a mindennapokban. Most pedig át kell gondolni azt is, hogy az adminisztrációs és egyéb feladatokból mit lehet otthon elvégezni. Az is előfordulhat, hogy a téli hónapokban – lehetőség szerint nem túl hosszú időre – bezár a színház. 

Nemmese, Árgyélus, faluturné

Mindeközben persze megkezdődött a 2022/23-as évad a Soltis Lajos Színházban is. Íme a menetrend, a teljesség igénye nélkü  A Nemmese című kortárs gyerekelőadás rendezője Ecsedi Csenge Berta frissdiplomás bábrendező. Bemutató: november 4-én. 

Továbbra is rendkívül népszerű a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi című zenés mesejáték (Gimesi Dóra átirata, Nagy Zsuzsi rendezése). Ezt az előadást viszik a szeptember 25-én kezdődő egyhetes erdélyi turnéra (közkívánatra a tavaszi turné folytatása), és bekerül a produkció az évről évre megszervezett szombathelyi és sárvári Soltis-gyerekbérletbe is. Celldömölkön is szervez gyerekbérletet a Soltis Lajos Színház. 

Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi története határon innen és túl rendkívül népszerű
Fotós: Szendi Péter

A cigány című előadást a Déryné-programban kérik gyakran: többfelé az országban. Szigligeti Ede népszínművéből Fábián Péter és Benkó Bence írt-rendezett “zenés prevakerát egyrészt”: Celldömölkre hangolva, univerzális élvezeti értékkel, sok szívvel-lélekkel. Legközelebb két Tolna megyei település, Bölcske és Decs közönsége győződhet meg erről személyesen. 

Október 23-án pedig a celldömölki közönségre számítanak a Koptik Odó utcai színházban: A cigány-előadás ráadásul újra az eredeti szereposztással kerül színre, az időközben kisgyerekes anyukává lett színésznők – Nagy Zsuzsi, Marton Merci, Gregorich Zsófi – visszatérnek. 

A cigány-előadással gyakran tájol a társulat
Fotós: Cseh Gábor

Az előző nap délelőttjén biztosan színházba mennek a gyerkőcök is: a győri Vaskakas Bábszínházból (a korábbi siker folytán) ismét csecsemőszínházi vendégjáték érkezik Celldömölkre, Ki lakik az asztal alatt? címmel. 

A Május című Szép Ernő-előadást (rendezője Tárnoki Márk, aki ezekben a hetekben a szombathelyi színházban készül Kleist-bemutatóra) hamarosan különleges kontextusban: vak és gyengénlátó közönségnek játsszák, rádiószínházszerű narrációval.

Szép Ernő: Május - a boldogságvágy örök. Gyurkovics Zsófia és Tóth András
Fotós: Benkő Sándor

A Szerencsés Mária címmel Celldömölk város történetét elbeszélő  mai misztériumjáték  - a templomépítő, kultuszalapító Koptik Odó személyével a középpontban – pályázati támogatással faluturnéra indul az ősszel. 

Jávor Pál szerepében: Szőke Zoltán

Október 8-án 19 órakor Szőke Zoltán – igen, a Barátok közt sztárja – hozza el Jávor Pál naplóiból készült önálló estjét Celldömölkre. A vajdasági születésű színművész Soltis Lajos-tanítvány, aki ma is nagy szeretettel emlékszik mesterére. Még szép, hogy szívesen jön játszani a Soltis Lajos nevét viselő színházba.

Eleven közösségi tér Celldömölk szívében
Fotós: VN/SLASZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában