Amelyből az élet sarjad

2022.09.20. 19:39

Szent Márton körtefájáról - fotók

Szent Márton gyümölcseiről és a hozzájuk kapcsolódó hagyományokról hallhattak számos érdekességet a Szily János Látogatóközpontban az érdeklődők kedd délután.

Dr. Székely János és Márfi Gyula Szent Márton körtefájánál F

Fotó: © Cseh Gábor

 A megjelenteket házigazdaként Aigner Géza plébános köszöntötte, az eseményen jelen volt Márfi Gyula érsek és dr. Székely János megyés püspök is. – Szent Márton körtefája kapcsán eszünkbe juthat, hogy a kereszténység olyan, mint egy hatalmas, nagyon sok gyümölcsöt termő növény. Rómában tanultam, és ott a Szent Kelemen-templomban van egy nagyszerű mozaik, ami Jézus keresztjét ábrázolja, amiből ágak sarjadnak, és rajta gyümölcsök és rengeteg madár látható. 

Azt mutatja, hogy Jézus keresztje, az evangélium az élet fája, amelyből az élet sarjad – fogalmazott a megyés püspök. A Püspöki Palota kertjében 2016-ban, Szent Márton születésének 1700. évfordulóján ültették el a gyümölcsfát, amit Szent Márton körtefájaként emlegetnek. A hagyomány szerint annak oltványát Szent Márton vitte el innen Tours-ba. A Szily János látogatóközpontban dr. Balogh Lajos botanikussal és dr. Illés Péter etnográfussal Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke beszélgetett. Dr. Balogh Lajos emlékeztetett: a Püspöki Palota kertje mellett a Vasi Múzeumfaluban is ültettek egyet Szent Márton körtefájából. 

Dr. Illés Péter hozzátette: céljuk mindezzel az volt, hogy ezekre a helyszínekre közösségi múzeumi programokat is szervezzenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában