Három film

2022.10.10. 18:39

A gesztenyeerdők meséi - megkezdődött az 5. Szlovén Filmnapok a Savaria moziban - fotók

Ötödik alkalommal rendezik meg a Szlovén Filmnapokat Szombathelyen.

Tóth Judit

Forrás: Unger Tamás

Az Agora - Savaria mozi aulájában egy kisebb kiállítást rendeztek be a szervezők, a tablók, kiadványok Szlovéniát mutatják be. A nyitónapon, hétfőn a Frenk vagyok című filmet vetítették le. Az est további részében beszélgetés következett a film rendezőjével, Metod Peveccel és főszereplőjével, Janez Škoffal. Az idén három alkotást mutatnak be eredeti szlovén nyelven, magyar felirattal, hétfőn, kedden és szerdán. Metka Lajnšček, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja elöljáróban így fogalmazott: - A szlovén filmművészeten keresztül szélesebb körű magyar közönség ismerheti meg országunkat. A kultúra, a sport és a turizmus azok a területek, amelyekkel be tud mutatkozni nemzetünk a nagyvilágban - mondta. 

A nyitónapon a Frenk vagyok című filmet vetítették, ami megkapta az Arany Aréna-díjat a 2020-as Pulai Filmfesztiválon rendezés kategóriában.  A film női főszereplője az egyik leghíresebb szlovén színésznő, Katarina Čas, aki több nagy brit és más televíziós sorozatban is szerepelt. Eddigi legkiemelkedőbb szerepe Martin Scorsese A Wall Street farkasa című 2013-as filmjében volt, de Al Pacinóval is együtt játszott Danny Collins című amerikai alkotásban. Kedden 17 órától Gregor Božič A gesztenyeerdők meséi című költői szépségű filmet láthatja a közönség, amely a második világháború után játszódik, amikor sokan kényszerültek elmenekülni az otthonukból. 

 

Szerdán ugyancsak 17 órától Damjan Kozole Féltestvérek című filmjét vetítik, ami két lányról szól, akik sohasem kedvelték egymást, ám végül a sors úgy hozza, hogy egy zűrös időszakban közösen bérelt lakásban kell élniük. Ahogy fokozatosan megismerik egymást, feldolgozzák a nehéz családi múltat, és a testvéri szeretet végül minden konfliktuson átsegíti őket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában