Rendhagyó

2022.10.28. 19:48

Emlékeztek, varázsoltak: a világhírű Kristóf Ágota születésnapi mosolya a KDG tablóján

Születésnapja alkalmából Kristóf Ágotára, a világhírű íróra – és az egykori iskolatársra – emlékeztek pénteken a Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjai.

Ölbei Lívia

Czetter Ibolya tanárnő vezette be a KDG diákjait Kristóf Ágota/Agota Kristof világába

Forrás: Cseh Gábor

A KDG második emeleti folyosóján ma is ott van – voltaképpen mindvégig ott volt – az a tabló, amelyen a negyedikes Kristóf Ágota portréja is látható: 1954-ben a szombathelyi (akkor még) leánygimnáziumban érettségizett, a tablókép őrzi eleven, bizalommal teli, gyönyörű mosolyát. Pénteken, a rendhagyó irodalomóra indításaképpen ehhez a tablóképhez invitálta dr. Czetter Ibolya PhD, az ELTE SEK tanszékvezetője – Kristóf Ágota életművének kutatója, a Híres szombathelyi nők sorozat Kristóf Ágota-kötetének szerzője – a mai gimnazistákat: valahogy úgy, ahogy a Holt költők társasága című Peter Weir-filmben Robin Williams tette az irodalomtanár szerepében. Mit üzennek a holt költők?  

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Kristóf Ágota 1935. október 30-án született a Veszprém megyei Csikvándon, 2011. július 27-én a svájci Neuchatelben halt meg. Gyerekkora szeretett városában, Kőszegen nyugszik. 1956-ban hagyta el az országot a férjével és a kislányával. Szombathelyi középiskolás évei emlékére 2014-ben, az érettségije 60. évfordulóján emléktáblát avattak a KDG falán. Pénteken megkoszorúzták az emléktáblát, amely (Szunyogh László alkotása) A Nagy Füzet ikerpárját ábrázolja: egy köpeny alatt, a háború viharában. A frankofón szerzőt (életművét francia nyelven írta meg) ez a regény tette világhírűvé: Agota Kristof néven. Kezdettől írónak készült. Verset, drámát, novellát is írt. Agota Kristof/Kristóf Ágota hozzánk szól. Arról beszél, hogy mivé lesz, mit tehet az ember az embertelenségben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában