Civil sajtóreggeli

2022.10.04. 13:55

Értékek hete, japán teaház-avató és élménypedagógia - Hangulatos őszi programokat kínálnak a civilek októberben - fotók

Nem unatkozunk októberben, ha a civilek programjait választjuk. A Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ belvárosi irodájában nyolc szervezet ajánlotta rendezvényeit a keddi sajtóreggelin.

Tóth Kata

Fotó: Cseh Gábor

Október 6-tól 16-ig vár ránk a Vas Megyei Értékek Hete. Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatója elmondta, arra kérték a kistelepüléseket, helyezzék fókuszba értékeit, ezekre szervezzenek interaktív programokat. A programok kiemelt célja, hogy a helyi amatőr művészeti csoportokat bemutassa. Több mint nyolcvan település csatlakozott: Rábagyarmaton kinyit a tájház, szüreti programmal készülnek Gersekaráton, családi kincskeresővel Bozsokon, Iváncon új emlékhelyet adnak át, Káldon kemencét avatnak, Halastón falusétát szerveznek. Az idén a Vas Megyei Önkormányzat is támogatja a felhívást: az amatőr művészeti közösségek fellépéséhez anyagilag is hozzájárul. A programok plakátra és térképre kerülnek: a közösségi médiában, a megyei önkormányzat honlapján is olvashatók lesznek.

Az október 8-i Hegyháti Tájolóról a Hegypásztor Kör munkatársa, Bognár Izabella beszélt. 2018-ban indult útjára a Vasi-Hegyhát településeinek részvételével a rendezvény, amely a hegyháti szőlőhegyek értékeire hívja fel a figyelmet. A natúrparki sétán Kalauz József lesz a túravezető, közben az oszkói szőlőhelyen közösségi faültetés lesz és előadások a gyümölcsészet témakörében. Délben lángos- és gesztenyesütésre várják a látogatókat, 13 órától helyi termékeket vásárolhatunk, 14 órától kinyit a pince-tájház, délután családi programok várhatók, 16 órakor pajtaszínházi bemutató.

Ugyancsak október 8-án, szombaton 11 órakor felavatják Szombathelyen a leendő Japán Centrum kertjében a teaházat. 13 órakor pedig elkezdődik a Japán Nap a sportházban, ahol a Nihonga festő Goto Mayumi művésznővel is találkozhatunk. A részleteket Schmitt Csilla, a Magyar-Japán Baráti Társaság Szombathely elnöke ismertette.

Harmadik alkalommal találkoznak történelmiregény-írók és olvasók a Kőszegi Chernel Kálmán Városi Könyvtárban. Az október 9-i eseményről Csiki István, a Kőszegi Polgári Kaszinó Egyesület elnöke beszélt. Öt vendéget várnak: Cselenyák Imre, Gál Vilmos, Kapa Mátyás, Schmöltz Margit és Trux Béla is a kisvárosba jön vasárnap. Kapa Mátyás társ-házigazdaként is szerephez jut. A 15 órától kezdődő programon az írókkal a történelem nagy alakjairól és eseményeiről – Báthory, Tinódi, Anonymus, Aranybulla, 1848 –, a történelmi regények és filmek kapcsolatáról is beszélgetnek majd, zárásként közös játékra hívják a szerzőket és az olvasókat. A belépés ingyenes.

A Szombathelyi Zsidó Hitközséget Sugár Judit elnök képviselte – az előttük álló időszak rendezvényeit ajánlotta. Október 19-én Szabadegyetem-programjaik sorában Gábor György filozófus tart előadást; november 5-7-én Zsidó Fesztivált rendeznek – November 5-én Groó Diana Regina című fimjét vetítik, utána kerekasztal-beszélgetés lesz a rendező részvételével. Este az imateremben Móser Ádám harmonikaművész klezmert játszik és Bíró Eszter is érkezik a zenekarával. Másnap vallási és kulturális-közéleti előadásokat hallgathatunk meg: jön Frölich Róbert főrabbi, Darvas István főrabbi; a Mazsihisz vezetői közül Heisler András, Kunos Péter, valamint Izrael állam helyettes nagykövete. Végül Müller Péter Sziámi koncertezik a Bartók Teremben: a Leonard Cohen-esten Kovács Kriszta és Novák Péter is közreműködik. Hétfőn este az imateremben Dunai Júlia, Szép Gábor prózai előadással, illetve stand up-pal készül, Danics Dóra énekel. A programok ingyenesek, adományokat viszont elfogad a hitközség: a temetőben található, 1800-as évek közepéről származó rabbisírokat újítják fel.

Szabolcs Gergely, a Pedagógia Plusz szakmai vezetője az október 22-i II. Nyugat-magyarországi Élménypedagógiai Konferencia és Szakmai Műhely tartalmát részletezte. Mint mondta, a szakmai nap a kritikus gondolkodás fejlesztésének módszertanát járja majd körbe; a Pedagógia Plusz, az Élet-Labor, az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ, valamint a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Látogatóközpont közösen szervezi. Minden érdeklődőt várnak az ingyenes élménypedagógiai, módszertani konferenciára. Jelentkezni a pedagogia-plusz.hu oldalon lehet.

Az október 22-i Colonia Savaria teljesítménytúrákat a Vasi Vándorok Sportegyesület elnöke, Gombos Kálmán ajánlotta. Szombathely, Dozmat vagy akár a Pinka-szurdok és a Vas-hegy legszebb vidékét járhatjuk be öt távon – 5, 10, 20, 30 vagy 42 kilométeren. Idén újdonságként egy 6. távot is beiktattak: a Pinka 10 túra Felsőcsatárról indul 9 és 11 óra között az iskolaépülettől és oda érkezik. Nincs előzetes regisztráció és létszámkorlát. A túrák Oladról indulnak 7 és 10 óra között a Katolikus Közösségi Háztól (Márton Áron u. 55.) A gyerekeknek kincskereső játékkal készültek. Sok szeretettel, bőséges ellátással és jókedvvel vár mindenkit a Vasi Vándorok csapata.

Az MMIK rendezvényeit Kiss Gábor Boldizsár, az MMIK ügyvezetője ismertette. Október 7-én, pénteken Czetter Andrea kiállításának finisszázsa lesz 17 órakor. Szombaton Péterfy Bori-koncerttel, vasárnap Csintekerintő-játszóházzal, október 14-éna Vasi Amatőr Alkotók Körének csoportos zárókiállítással várják a látogatókat. Október 14-én még Roby Lakatos érkezik az MMIK színpadára; 15-én Kaukázus-koncert lesz, 20-án a L’art pour l’art társulat vendégeskedik Szombathelyen, 21-én élményfestés lesz, 22-én a Közép-Európa Táncszínház mutatja be a Bardo-t. Október 23-án 15 órakor Csengey Dénes A tejút lovasa darabja látható az aulába a vasvári színjátszók előadásában.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában