Helytörténet

2022.10.09. 09:58

Liszt Ferenc is járhatott a jákfai kastélyban - fotók

Második alkalommal tartottak helytörténeti délutánt a falu művelődési házában, ezúttal Feiszt György szombathelyi történész, levéltáros beszélt Jákfa történetéről és építészeti értékeiről az érdeklődő helyieknek.

Polgár Patrícia

Fotó: © Unger Tamás

Molnár Attila jákfai születésű történész doktorandusz második alkalommal szervezett helytörténeti délutánt szülőfalujában. Jákfa történetével maga is szívesen foglalkozik, így 2020-ban hagyományteremtő céllal szervezte és tartotta meg az első ilyen összejövetelt. A tavalyi sajnos elmaradt, az idén Feiszt György nyugalmazott levéltárost hívta meg.

Érdekesség és máig megfejtetlen rejtély, hogy egy ilyen nagy múltú településen miért csak a 18. század végén épült először kastély – vetette fel a levéltáros, aki azt is elmondta, hogy a Végh-kastély megépülését megelőzően még csak nemesi kúriák sem voltak a faluban. A kastély ura, Végh Ignác jó barátságot ápolt Liszt Ferenccel, a szájhagyomány szerint a zeneszerző egy alkalommal járt is a kastélyban.

Jelentős építészeti emlékként utalt a Szent Mihály-templomra, melyet 1230. környékén építtetett a Ják-nemzetség, és ami a török dúlását is túlélte.

Feiszt György kiemelte a Rumi-Rajki István által készített világháborús emlékmű jelentőségét. Utóbbira a falu 1924-ben szeretett volna építési engedélyt szerezni. A szobrot a művész el is készítette, ám a hatóság végül nem adta meg az engedélyt, bírálatuk szerint a háború dicsőségét nem fejezte ki eléggé a családjától búcsúzú katona képe. Két évvel később aztán Szentpéterfa, majd 1927-ben Jákfa számára is engedélyezték a szobor megépítését.

Az előadást követően a nyolcadik osztályos Horváth Renáta festményeiből összeállított kiállítást tekinthették meg a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában