A szakma rejtelmei

2022.10.17. 17:57

Magyar nyelvű filmes workshop Bécsben

Magyar nyelvű filmes workshop kezdődött október 15-én Bécsben. A két alkalmas program lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy megismerkedjenek a filmes szakma rejtelmeivel a kamera használattól a vágástechnikákig. A workshopot Trencsényi Klára filmrendező, operatőr vezeti.

vaol.hu

Forrás: magyarok.orf.at

A Femspace egyesület és a bécsi Sigmund Freud Egyetem együttműködésének köszönhetően, a 12 és 15 év közötti fiatalok bepillanthatnak a filmkészítés világába, megtanulhatják a riporter, a vágó, vagy az operatőr szakma alapjait. A filmes workshop második alkalma november 5-én lesz - olvasható a magyarok.orf.at-n.

Tóth Erzsébet Fanni immár 11 éve oktat a Sigmund Freud Egyetemen. Kutatási témaköre a trauma, az identitás elbeszélése és elbeszélhetetlensége, ezért folyamatosan keresi azokat a módszereket, amelyekkel az embereket megszólalásra lehet késztetni. Tavaly jelet meg ehhez a témakörhöz kapcsolóda Vibók Ildi Dél-Burgenlandban élő biológus, gyermekkönyvíróval közösen szerkesztett „Beszélj“ című kötete. "Idén az egészen fiatalokat, a tinédzsereket próbálom megtanítani arra, hogy a saját maguk módszereivel, nyelvével, vizualitásával el tudják mondani, hogy az ő számukra mit jelent az identitás, a család, az otthon?

A filmes kurzusnak a Sigmund Freud Egyetem Pszichoterápiás Tudományok Kara ad otthont. A workshopra rövid idő alatt minden hely elkelt. A szervezők azt kérték a jelentkezőktől, hogy egy rövid videóban mutassák be azt, hogy kik ők és hogyan élnek, mindezt az arcukat nem megmutatván. Tóth Erzsébet Fanni elmondta, hogy a pályázók teljesen különböző háttérrel rendelkező kamaszok, akiknek legalább az egyik beszélt nyelve a magyar és mindannyian kötődnek Magyarországhoz és Bécshez is.

A workshopon megtanulhatják a fiatalok, hogyan kell a kamerát használni, hogyan kell vágni, valamint hogyan kell kérdéseket feltennni egy interjú során. A filmes workshopon készült anyagokat egy kutatási projekt keretein belül dolgozzák fel a Sigmund Freud Egyetemen.
 

Trencsényi Klára 2004 óta foglalkozik dokumentumfilmezéssel. 2005-ben végezett a budapesti Színművészeti Egyetemen operatőrként. Számos más szakmai kitüntetés mellett 2015-ben „Reményvasút“ című első egészestés dokumentumfilmjével elnyerte a lipcsei DokLeipzig dokumentumfilm fesztivál Arany Galamb díját. 2010 óta rendszeresen tart filmes kurzusokat a Közép-Európai Egyetemen, a Képzőművészeti Egyetemen, a DocuArtban és alapító tagja a 2013 óta működő DunaDOCK dokumentumfilm népszerűsítő- és fejlesztő csapatnak. 2018 szeptembere óta a Budapest Metropolitan Egyetemen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában