Vendégjáték

2022.10.30. 18:53

Marosvásárhelyről érkezik a Függöny a Soltis Színházba – arról, hogy a diktatúra megeszi a lelket

Az egyiküket elmegyógyintézetbe kergette Ceausescu diktatúrája, regényt írt belőle. A másikuk színre vitte. Akkor is – vagy éppen azért -, mert túlságosan nehéz.

VN

Forrás: VN/Spectrum Színház

A marosvásárhelyi Spectrum Színház bátor lépést tett, amikor úgy döntött, hogy színre viszi a Függönyt. P. Kincses Emese regényét maga a rendező, Kincses Elemér dolgozta színpadra. Ők ketten testvérek. Az előadás November 5-én a celldömölki Soltis Lajos Színházban vendégeskedik. Kezdés: 19 órakor.

Ahogyan az ajánló mondja: “Nehéz olyan témáról beszélni, amelyben személyesen érintettek vagyunk. Pedig – tartozzunk akármely korosztályhoz – Ceaușescu rémuralma ugyanolyan húsbavágó volt Erdélyben, ahogyan Magyarországon a Rákosi-éra nyomorító világa. Nehéz pontosan, hitelesen átadni a személyes történeteket, hiszen az emlékezet megcsalhat, az érzelmek pedig könnyedén a szentimentalizmus tévútjára vezethetnek. A Spectrum Színház társulata azonban mindezek ellenére sallangmentesen, látszólagos könnyedséggel játszott azzal a habszövetű függönnyel, amely az emlékek, érzetek, érzelmek nem-helyét választotta el a nézőtér világától. Biztos kézzel tartották mindaddig, amíg meg nem érkezett az a bizonyos nagyerejű szélroham, amely

végérvényesen képes volt elmozdítani a szemek elől. Ez a bizonyos augéi nem-hely maga az előadás tere: egy olyan átmeneti tér, amelyben megszűnik az identitás, a viszony és a történetiség. Ebből fakadóan magában hordozza a kényelmetlenséget, azt az érzést, hogy minél hamarabb távozni kell innen. Pontosan ilyen helyen van Éva. Fő problémája azonban nem az, hogy fizikai értelemben egy nem-helyen – kórházi vagy elmegyógyintézeti kórteremben – tartózkodik, hanem az, hogy egész identitásáról is ugyanez mondható el. 

Forrás: VN/Spectrum Színház

Külső környezetére tehát ugyanaz lesz érvényes, mint belső terére, amely szintén nem-helyként definiálható. Nem emlékszik saját magára, tetteire, nincs tisztában azzal, hogyan került a jelenlegi helyzetbe. Csak egy dolgot tud: minél előbb ki kell jutnia. Át kell haladnia azon a függönyön (függönyökön), amely (amelyek) megduplázott nem-helyét választják el a külvilágtól. Az áthaladás azonban csak akkor lehetséges, ha identitását megtalálja, vagy akkor, ha teljesen feladja azt.”

Szereplők: CZIKÓ Juliánna, SZÁSZ Anna, MÁRTON Emőke-Katinka, PÁL Hunor

Díszlet, jelmez: TAKÁCS Tímea

Rendező: KINCSES Elemér

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában