1956

2022.10.21. 18:54

Megemlékezés Csákánydoroszlón - Nemzeti karakterünket ma is meg kell védenünk

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek a településen, V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője mondott emlékező beszédet.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A templomkertben, a Mindszenty Józsefet ábrázoló 1956-os emlékműnél Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd koszorúzás következett. Az emlékezők ezután a művelődési házba vonultak, ahol V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő mondott beszédet.

- Nemzeti karakterünket ma is meg kell védenünk, hiszen azt látjuk, hogy olyan törekvések vannak Európa-szerte, amelyek el akarják törölni a különbözőségeket, a nemzeti sajátosságokat - fogalmazott a képviselő, majd arra is kitért, hogy a szomszédban dúló háború szele mindenkit érint. Energiaválság, infláció és bizonytalanság - ebben éljük a mindennapjainkat, és nem tudjuk meddig tart még - mondta. 

A képviselő arról is beszélt, hogy magyarok 1956-ban azért vonultak ki az utcára és azért ragadtak fegyvert, hogy az elnyomás alól megszabaduljanak. - Sosem gondoltuk, hogy a Szovjetunió legyőzhető, de béketárgyalásokat akartunk. Azt akartuk, hogy a nagyhatalmak vegyék észre, hogy minden nemzetnek joga van a szuverenitáshoz, de ez nem fegyverekkel, elnyomással valósítható meg, hanem párbeszéddel és a békére való törekvéssel - tette hozzá a képviselő.

Zárásként a Csaba József Általános Iskola tanulói adtak műsort. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában