Kreatív

2022.10.04. 12:34

Szaturnusz és USB-töltő - meséket alkottak a kissomlyói gyerekek - fotók

A kissomlyói gyerekek kreatív feladatot kaptak a magyar népmese napjához kapcsolódó könyvtári foglalkozáson.

Polgár Patrícia

Hétfő délutánonként gyerekzsivajtól hangos a kissomlyói könyvtár. A helyi ifjúság hol kézműveskedik, hol zenés improvizáción vesz részt, máskor társasjátékoznak, vagy különféle küldetéseket teljesítenek, egy-egy jeles naphoz kapcsolódóan. Ezen a héten,  miután közösen felelevenítették a népmese jellemzőit, szereplőit, fordulatait, és megoldottak egy a témához kapcsolódó kvízfeladatot, közös alkotásra kaptak felkérést.

- A két-három fős csapatokat arra kértem, hogy a népmesei elemek felhasználásával írjanak egy új mesét, de a feladaton egy cseppet nehezítettem azzal, hogy olyan szavakat is bele kellett szőniük a történetbe, melyek nem tartoznak a mesék szókészletéhez. Ilyen volt például a Szaturnusz, az adóellenőr, az usb-töltő, vagy a dinoszaurusz – meséli Kostyák Borbála, a foglalkozás vezetője.

A gyerekek fantáziavilága megalkotta nekünk Hebehurgyát, a fémvágót, aki egy Deltoid névre hallgató dinoszaurusszal versengve próbálja elnyerni a királykisasszony kezét, de a jövőkutató nagy útjának történetével, vagy egy adóellenőr egy napjának mesebeli fordulataival is megismerkedhettünk hétfő délután. A szöveg megalkotása után az illusztrálás és a zenei aláfestés következett. Míg a csapat egyik része bent, a könyvtárban rajzolt, a többiek az épület előtti teraszon muzsikáltak Gergácz András vezetésével. A zenés improvizációba gitárokkal, fuvolával, furulyával, csörgőkkel, dobokkal és egyéb ütős hangszerekkel kapcsolódtak be a gyerekek. Megzenésítették történeteiket és a magyar népmesék ismert dallama is felcsendült a hétfői közös alkotás alatt. A program a Berzsenyi Dániel Könyvtár olvasást népszerűsítő programjaként valósult meg, melynek keretében a jövő héten robotika-foglalkozásra kerül majd sor a kissomlyói könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában