Szombathelyi ünnep

2022.10.01. 13:10

"Véssük ide ma fel, hogy megmarad ez a hely" - Sétáltunk egyet a WS Színház 15. születésnapján - fotók

Azért találkoztunk a szombathelyi Fő téren a szökőkútnál szombaton délelőtt, hogy megünnepeljük a szombathelyi Weöres Sándor Színház 15. születésnapját. Együtt sétáltunk el előbb a jegyirodába, aztán az Akacs Mihály utca 7-be, a "csodapalotához" - ahogy az alapító Jordán Tamás hívta a színházzá varázsolt Hemót.

Ölbei Lívia

Fotó: © Cseh Gábor

Szemerkélni kezdett az eső szombaton 10 óra körül a szombathelyi belvárosban, az élőlánc elmaradt, de talán jobb is volt sétálni egyet a szépen növekvő ünneplő társaságban – sokan voltunk, de ne mondjunk tömeget, a tömeg nem jár színházba. 
Megszavazták
Pedig színházba járni jó, főleg, ha olyan előadásokat láthat az ember, mint Szombathelyen, a WS Színházban. Jó elismételni sokadszor is: 2007. szeptember 27-én a szombathelyi közgyűlés egyhangúlag – tartózkodás és ellenszavazat nélkül – döntött arról, hogy megalapítja a megyeszékhely első, önálló társulattal és épülettel bíró kőszínházát. Néhány nap múlva hivatalosan is létrejött az intézmény (nonprofit zrt.).
Tükör és remény
Tizenöt év a személyes életünkben sem elhanyagolható idő. A társulat alapítói közül többen ma is itt játszanak – közéjük tartozik Szabó Tibor igazgató, aki nehéz helyzetben vette át a színház vezetését: előbb a Covid, most a gazdasági válság állítja kemény próbatételek elé a színházat – hát, fekete-aranyban himbálóznak a születésnapi luftballonok –, ahol pedig emberségünk alapjait őrzik és mutatják föl. Minden előadás – tükör és remény. És minden néző – tükör és  remény.  Az ünnepi  sétán nemcsak luftballonokat osztottak, hanem kuponokat is; születésnapi kedvezményt. 
Oszlopokkal
Horváth Soma kultúráért felelős alpolgármester írta alá a jegyirodában a 15. születésnapot dokumentáló színházi emléklapot: a színészek felváltva vitték végig a belvároson, hogy aztán  Balázsy Péter megyei jegyző, a vasi önkormányzati hivatal vezetője átadja Szabó Tibor igazgatónak a színháznál – ahol az oszlopok alatt Szerémi Zoltán ugyanazt a dalt énekelte el, amellyel anno a legelső – és nyilvános – évadnyitó társulati ülésen beköszönt: az Osztálytalálkozót. „Nagyon akartuk, hogy színházunk legyen, oszlopokkal” – nézett körül, titokban a színháznyitó 9700-előadásra is emlékezve.
A hőskorból
A születésnap alkalmával a színház megszavaztatta a nézőket, derüljön ki, melyik a 15 év legnépszerűbb előadása: két győztest hirdetett Szabó Tibor – olyan elenyésző volt a különbség az egyikre és a másikra érkezett szavazatok között. Az egyik győztes a bűbájos  Anconai szerelmesek a WSSZ hőskorából (2009. október 9-én volt a bemutató), Béres Attila rendezésében. Tomao Nicomaco anconai polgár szerepében Szabó Tibor énekelte benne (sok más mellett) az „O, sole mio”-t. Az oszlopok alatt most adott egy kis ráadást.
Megmarad ez a hely
Az első 15 év másik győztese a közönségszavazás szerint  A Pál utcai fiúk, mi más. Réthly Attila rendezését 2020. október 9-én mutatta be (épp be tudta mutatni) a színház. A WSSZ-korszakokat összekapcsoló előadás azóta levehetetlen a műsorról. Mert jó, mert mindig annyi mindent jelent. Most az oszlopok alatt Balogh János, Sipos László Márk, Káldy Márton és Hajdu Péter István énekelte, hogy: „Álljunk bele, ha kell, bármi jöjjön is el / Legyen szabad a grund / Véssük ide ma fel, hogy megmarad ez a hely...” 
A közönség énekelt és tapsolt. 
Üzenet a jövőnek
Az aulában papírba vetett üzeneteket Csonka Szilvia – szintén szombathelyi színházalapító – zárta fémdobozba és helyezte el az időkapszulát a megbontott színházfal nyílásába: a jövendőnek. Mintha Csehov koreográfiája volna:  jelek az utánunk következőknek, akik talán tudják már, hogyan kell élni. 

 

© Cseh Gábor
Fotós: © Cseh Gábor

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában