Évforduló

2022.11.27. 06:57

A Rózsabors koncertjén a versek párban repültek - Idén 110 éve született, 35 éve hunyt el Gazdag Erzsi - fotók

A 110 éve született, az 1940-es évektől Szombathelyen élt Gazdag Erzsi költőnőre emlékeztek a Berzsenyi Dániel Könyvtárban: a Rózsabors Műhely a szinte teljesen ismeretlen „felnőttverseiből” adott műsort.

Merklin Tímea

Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató, Merklin Tímea újságíró, a Gazdag Erzsiről szóló kötetek szerzője, Németh Gyöngyi versmondó és a Rózsabors Műhely

Fotó: © Unger Tamás

Ősbemutató volt: még soha nem szólaltak meg a felnőttversek műsorban – pláne nem megzenésítve és dalban – azóta, hogy 1987-ben Gazdag Erzsi a halálos ágyán úgy döntött, hogy közre adja őket, mindazt, amiről egy híján ötven évig, 1938-as első próbálkozásai óta hallgatott. Megvillant akkor egy női hang, majd csak gyermekverseket publikált, ezeket ismerjük. Amikor súlyos betegség döntötte le, írt, szerkesztett még egy kötetet - Az utolsó szó jogán címmel -, amiben kiderült, hogy mi rejlik a tündérek és manók tánca mögött, bepillantást engedett nőiségének fényeibe és árnyékaiba. Aztán elment, mielőtt a könyv megjelent volna.  

A fantasztikus hangulatú, mélységeket és magasságokat bejáró könyvtári premieren azt láttuk, miként kezd kiteljesedni az életmű a halál után. A Rózsabors Műhely életre keltette, zenével erősítette-telítette a verseket; a 35 évvel ezelőtt kilőtt nyíl célba ért: a költői szándék, hogy megismertesse valódi énjét, valóra vált. Különösen ideális, hogy épp egy duó, egy férfi és egy nő, ráadásul egy pár dolgozta fel ezeket a verseket. Nagy Krisztina és Dala József éneke, zenéje szárnyra vette az utolsó szó jogán megírt félszáz év magányt, és bemutatta, hogy lehetséges ezzel az érzelemgazdagsággal „párban repülni”. Ha van olyan, hogy odaátról figyelhet minket valaki, akkor Gazdag Erzsi szombaton este egy ködfelhő szélén ült a könyvtár felett, és bizonyosan boldog volt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában