Áll a virgina a tápai Budligyárban

2022.11.27. 09:56

A tánc ünnepe - A szombathelyi ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes nyerte a Lajtha László Koreográfiai Versenyt - fotók

A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes volt a házigazdája a Lajtha László Koreográfiai Versenynek Körmenden. A hagyományos regionális rendezvény a tánc ünnepe, egyúttal méltó emlékezés az ötletgazda Antal László koreográfus, néptáncpedagógus munkásságára is. A koreográfia versenyre idén is szép számmal jelentkeztek táncosok a Nyugat-Dunántúlról, tizenhat együttes tizenkilenc koreográfiájában lelhette örömét közönség. 

Tóth Judit

Fotós: Szendi Péter

A több száz táncost felvonultató eseménynek méltó helyszíne volt a Batthyány Örökségközpont színházterme, ahol Bebes István, Körmend polgármestere köszöntötte a résztvevőket. - A közösségek megmérettetik magukat, de fontos az is, hogy az együttesek - amelyek három megyéből érkeztek - jól érzik magukat, együtt vannak és tovább örökítik a hagyományokat - mondta. 

A koreográfiai versenyen - amely a délelőtt és a délután folyamán is zajlott - Rémi Tünde táncművész, a Táncművészeti Egyetem adjunktusa, Merczel István koreográfus, Appelshoffer János táncművész, a Táncművészeti Egyetem adjunktusa és dr. Árendás Péter népzenész, egyetemi docens - értékelte a táncosokat. Tizenhat együttes tizenkilenc koreográfiáját lehetett megtekinteni. 

Este a Néptáncantológia dr. Pesovár Ernő emlékére című gálaműsor nyitányaként V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos mondott beszédet. Elsőként Martha Graham amerikai táncos és koreográfus szavait idézte, miszerint a nagy táncosok nem a technikájuk, hanem a szenvedélyük miatt váltak naggyá. A tánchoz kell a szív és a lélek, ez a szenvedély hozza össze a táncosokat évről évre a Lajtha László Koreográfiai Versenyen - tette hozzá a képviselő. 

A gálaműsor előtt átadták a Dr. Pesovár Ernő Emlékplakettet, ezt Gerlecz László néptáncpedagógus, aranysarkantyús táncos, Ruppert László, a Kisalföld Táncegyüttes művészeti vezetője és a Kapuvár Néptáncegyüttes kapták.

Zárásként kihirdették a koreográfiai verseny eredményeit. Különdíjban részesült a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes, a Kőszeg-Karád Baráti Társaság, a Sopron Táncegyüttes, valamint a győrújbaráti Csobolyó Néptáncegyüttes. A versenyen harmadik lett az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes A világot adnák ráadásnak című koreográfiájával és a győri Kiscserókok Táncegyüttes Pataki-táncok Vajdaszentiványból című előadásával. Második lett a Kapuvár Néptáncegyüttes Szilicei zöld erdőben című műsora és a házigazda Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Gömöri táncok című produkciója. 

Első helyen a szombathelyi ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes végzett Áll a virgina a tápai Budligyárban című koreográfiájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában