Támogatják a diákságot

2022.11.18. 17:26

Harmincéves a KDG Baráti Köre – Ünnepi közgyűlést tartottak az évfordulón - fotók

1992. november 14-én – harminc éve – alakult meg a Kanizsai Dorottya Gimnázium Baráti Köre. Az alkalomból jubileumi közgyűlést tartottak pénteken az iskola dísztermében.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

Húsz évig Módos Tibor volt az iskola igazgatója – a közgyűlésen a konferanszié szerepet vállalta, és arról beszélt, milyen fontos egy iskolának az ilyen civil szerveződés. Számottevő támogatást kaptak például rászoruló diákjaik, jutott forrás az év végi tanulói elismerésekre, informatikai eszközökre, tanári kirándulásokra – említette. Végül felolvasta Dancs János korábbi igazgató közgyűlésre küldött levelét.  Merklin Ferenc, a mostani intézményvezető az iskola baráti körrel ápolt kapcsolatáról számolt be, és megköszönte az elmúlt időszak jelentős támogatásait.

A baráti kör harminc, a KDG 105 éves lett, Mentes Vilmos, a kör elnöke 55 éve szolgálja szívvel-lélekkel az iskolát. Beszédében említette a majdnem napra pontosan három évtizeddel ezelőtti indulást, amikor az iskola tanárai, öregdiákjai – köztük dr. Varga Sándorné, dr. Fejes Péter, dr. Hoós Tibor, Molnár Árpád, Molnár László és Mentes Vilmos – ötletére 98 volt KDG-s diák létrehozta a baráti kört. Belőlük lett az első vezetőség, az élen dr. Wirth Zsuzsanna tanárnővel. A Jövőért Alapítvány kuratóriumi elnökének dr. Asbóth Máriát kérték fel. Egyesületük fő célkitűzése a gimnázium és a tanuló ifjúság sokoldalú támogatása lett.

Rátért jelentősebb akcióikra: felújították a történelem- és földrajz térképtárat, segítettek szaktantermek berendezésében, autóbuszos jutalomkirándulásokra vittek gyerekeket, emléktáblákat állítottak, könyvkiadást, egy számítógépes terem berendezését is támogatták. A Jövőért Alapítvánnyal közösen évente több tehetséges, ám hátrányos helyzetű diákot segítettek ösztöndíjjal, versenyeken való részvételben – az utóbbiról már Asbóth Mária szólt. Dr. Szakács Zsanett, a baráti kör titkára és Mentes Vilmos díszokleveleket adott át tagjaiknak, akik önzetlenül segítik a baráti kört. Az ünnepi műsorban Kőhalmi Nikolett népdalcsokrot adott elő, Andor Zsófia fuvolán játszott, az iskola Nosztalgia-kórusát dr. Hajba Ferenc tanár úr vezényelte, zongorán kísért Kocsisné Körmendi Klára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában