Kincses

2022.11.07. 19:00

Körfüggöny - Telt ház fogadta Celldömölkön a marosvásárhelyi Spectrum Színház vendégjátékát

Történet az élet mélyéről, telített színészi játék - telt ház fogadta a celldömölki Soltis Lajos Színházban a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadását, a Függönyt.

Ölbei Lívia

Czikó Juliánna és Szász Anna a Függöny-előadásban. Díszlet, jelmez: Takács Tímea

Forrás: Spectrum Színház/SLASZ

A Spectrum Színház (amely a Déryné Program támogatásával jutott el a hétvégén Celldömölkre) a marosvásárhelyi gyógyszergyár tulajdona, játszóhelyét is a gyár bérli (Rózsák tere 13., ha egyszer arra járunk). A Függönyt szerzőként, rendezőként Kincses Elemér jegyzi, aki testvére, Kincses P. Emese (1943–2014) regényéből – Ha meglebben a függöny – készített színpadi változatot. Az 1970-es, 80-as évek Romániájában járunk, a főszereplő fiatal, magyar-német szakos tanárnőnek a diktatúrával (pl. abortusztörvény), a kisebbségi lét gyötrelmeivel – és önmagával kell megküzdenie: az önazonossága megtartásáért, visszaszerzéséért. De a színház mindig itt és most van (különben holt színház, nem több). 

Tamás Éva szerepében Czikó Juliánna, több szerepben Szász Anna, Márton Emőke Katinka és Pál Hunor gondoskodik arról, hogy a színház élő legyen. A borzongató (bár törvényszerű) „slusszpoén” után a képzeletbeli függöny körfüggönnyé változik: mert a kör bezárul, szabadság nincs, csak a bezártságban. A helyszín: elmegyógyintézet, ahol minden sokkal tisztábban, élesebben látszik.  A telt házas celli előadáson ott volt Majthényi László megyei elnök, Fehér László polgármester. És volt néző, aki örömmel látta újra a színpadon régi erdőszentgyörgyi ismerősét, az időközben profi színésszé érett Márton Emőke Katinkát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában