Átadó

2022.11.27. 12:27

Maráci megálló: a település jelképe - fotók

Átadták a pályázati forrásból létrehozott Maráci megállót és a részben felújított Faluházat, emellett megszentelték azt a kőkeresztet is, amely a Sipos családnak köszönhetően tündököl újra régi pompájában.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A településen az elmúlt esztendőben adták át a Helytörténeti kiállítást, amely egyedülálló a maga nemében: igényességről és a múlt tiszteletéről árulkodik. A tárlat szomszédságában a Hungarikum pályázat támogatásából valósult meg most a Maráci megálló, amelynek egyik terme a megyei és a magyar értékek egy részét mutatja be, a másik helyiségben pedig kézműves kuckót alakítottak ki. A Magyar falu program által biztosított közel 25 millió forintos forrásból megújulhatott a faluház tetőszerkezete is, emellett felújították a település egyik kőkeresztjét, ez a helyi lakossági kezdeményezésre valósult meg, dr. Sipos Gyulának és családjának köszönhetően.  

Tóth László polgármester beszédében így fogalmazott: - Szeretném, ha a Maráci megálló jelképe lenne településünknek. A célunk az volt, hogy a helyiek mellett az átutazók, a turisták is örömüket leljék benne. 

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő Csoóri Sándort idézte az átadó ünnepségen: - A múlt nem mögöttünk van, hanem bennünk. Ezzel arra utalt, hogy már a helytörténeti kiállítással is bebizonyosodott, hogy a felsőmaráciak kötődnek a múlthoz, őrzik az értékeket. A mostani fejlesztésekkel ez az értékőrzés kibővülhetett.  

Zárásként Török Károlyné Miszori Marianna néprajzi gyűjtő méltatta a Maráci megállót és a hozzá kapcsolódó kézműves műhelyt, amelyre nagy igény és szükség van a településen. 

A beruházásokat Kiss György plébános áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában