Rémbohózat

2022.11.22. 11:46

McDonagh pénteken elszabadul – Premier a Weöres Sándor Színházban

Ölbei Lívia

Nagy Péter István a Márkus-terem nézőterén – még a Candide tavaszi próbaidőszakában

Forrás: VN-archív

A Candide kirobbanó tavaszi sikere után Nagy Péter István Martin McDonagh fekete komédiájából (ahogy Hamvai Kornél mondja: rémbohózatából) rendez előadást Szombathelyen. Az inishmore-i hadnagy premierje november 25-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Weöres Sándor Színház Márkus Emília Termében. Az ír kortárs szerző olyan erővel alkalmazza a couleur locale-t, hogy menten univerzális lesz belőle. Inishmore közelebb van, mint gondolnánk. Az előadásban debütál Szombathelyen Ujvári Bors e.h., aki Davey szerepében hiába tagad – és a pokol elszabadul. A kérdés az, hogy mi lett a macskával.

És volt egyszer egy Vaknyugat is

Nagy Péter István rendezett már McDonagh-előadást: 2016-ban a Vaknyugatot a celldömölki Soltis Lajos Színházban. Jó újra fölidézni az istenhátamögötti két testvért (Bruckner Roland, Pesti Arnold), a papot (Temesi Zsolt), aki nem akarja tudomásul venni, az Isten nem nagyon néz a háta mögé (hiába kéri a költő is) - és az üde lányt (Horváth Viktóriát), aki a maga módján valami jóra vágyik. Érvényes, pontos, borzongató és nevetős előadás volt. És most jöhet a következő! 

 

 

Íme: 

Az inishmore-i hadnagy a Weöres Sándor Színházban

Írta: Martin McDonagh

Fordította: Hamvai Kornél

Hamvai Kornél fordítása alapján a szövegkönyvet készítette: Tóth Réka Ágnes, Nagy Péter István

AZ INISHMORE-I HADNAGY

fekete komédia

16 éven felülieknek

Galway megyében egyik nap megtalálják a terrorista Padraic fekete macskáját az úttest mellett döglötten. A látszólag hétköznapi helyzet korántsem várt és elképzelhető bosszúdrámát idéz elő az ír felszabadítási fronton ténykedő szakadár csoportok között. Szerelem és megvakított tehenek, vérontás és társadalmi filozófia találkozik a kilátástalanságba burkolózó ír kisváros hamarosan vértől tocsogó házaiban, ahol az eszméket is olyan sötétre színezik, mint a lopott, vörös macskát: kitartóan bízva abban, hogy nem veszi észre senki. Nem véletlenül nevezi a darab fordítója, Hamvai Kornél, rémbohózatnak Martin McDonagh 2001-ben megjelent drámáját, amelyben az erőszak szatirikusan komikus és abszurd ábrázolásával mutatja be a terrorizmus kíméletlenül pontos és prózai természetét.

Szereplők: 

Donny Szerémi Zoltán Davey Ujvári Bors e.h. Padraic Domokos Zsolt Mairead Herman Flóra James Gyulai-Zékány István Brendan Némedi Árpád Christy Róbert Gábor Joey Balogh János

Alkotók: 

jelmeztervező: Szabados Luca, díszlettervező: Jeli Sára Luca, dramaturg: Tóth Réka Ágnes, koreográfus: Gyulai-Zékány István, kellékes: Pulai Anikó, hangosító: Szalacsy Tamás, világosító: Boros Dániel, súgó: Zsohár Amália, ügyelő: Bors Gyula rendezőasszisztens Kovács Nóra

RENDEZŐ: Nagy Péter István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában