Múltidéző

2022.12.17. 13:59

30 éve alakult meg Szombathely testvérvárosi egyesülete - fotók

A testvérvárosi kapcsolatokat a múlt században afféle úri passziónak tartották. A 90-es években is sokan a vezetők ingyenes utazási lehetőségének tekintették az egyre gyarapodó városi külkapcsolatokat.

Kelemen Attila

Apró Attila térplasztikája a testvérvárosokkal

Harminc évvel ezelőtt a kapcsolatfelvételekre többnyire a város vezetői utaztak ki először, ám őket az üzletemberek, kulturális csoportok, sportküldöttségek követték. Az 1990-es évek elején a szombathelyi vezetőknek volt egy bajorországi útjuk, ami külkapcsolati szempontból mondhatni „forradalminak” számított: a város egyesületeinek képviselői jutottak el Kaufbeurenbe meglehetősen nagy létszámban. Az út eredménye csakhamar kézzel fogható volt: a Markusovszky kórházba különböző gyógyászati eszközök érkeztek a bajoroktól, a szombathelyi egyesületek pedig egyre szorosabb kapcsolatot ápoltak a hasonló érdeklődésű kaufbeureni egyesületekkel. 

Wagner András, Szombathely akkori polgármestere kezdeményezte a testvérvárosi egyesület megalakítását. Nyugat-Európában már általános dolog volt, hogy a partnervárosi kapcsolatok nagy részét nem az önkormányzati hivatal, hanem a különböző országok iránt érdeklődő polgárok intézték. 

A vasi megyeszékhelyen végül 1992. november 30-án délután öt órakor alakult meg az egyesület a szombathelyi városháza nagytermében. 

Szombathely külkapcsolatai a rendszerváltást követően rendkívüli mértékben fejlődtek, ezt a közgyűlés elé kerülő külkapcsolati jelentés is mutatta. Számos régi kapcsolat élő maradt, s számos új létesült. A testvérvárosi, vagy ahogy külföldön általában nevezik, partnervárosi kapcsolat általánosan elterjedt szokás. Szombathelynek pedig nagy értéket jelentett, mert mindez jelezte, hogy a vasi megyeszékhelyt befogadják Európába. 

1992-ben hét partnervárosa volt Szombathelynek 

A sors pikantériája, hogy számos városok kereste fel a szombathelyi egyesületet, és nem pedig a vasi megyeszékhely futott utánuk. A megkeresésük teljesen nyitott, jó szándékú és segítőkész volt. Kaufbeurenben például népszavazással felérő közvéleménykutatást tartottak arról, hogy az angol, az olasz, a lengyel, a francia, vagy a magyar várost válasszák-e partnerül; végül Szombathely fölényesen nyert. 1992-ben hét testvérvárosa volt Szombathelynek. Kaufbeuren Bajorországból, Kolding Dániából, Ungvár Kárpátaljáról, Vajdahunyad Erdélyből, Lappeenranta Finnországból (Lappeenranta 1983-ban lett Szombathely testvérvárosa. Finnországi kapcsolata akkoriban sok magyarországi városnak köttetett, melynek alapja a közös őshaza, származás, nyelvrokonság volt), Oberwart Burgenlandból, valamint a legfiatalabb kapcsolata akkor Ramat-Gan volt Izraelből. 

Több várossal abban az időben még nem volt szerződés, ám a kapcsolat nagyon szoros volt a szlovákiai Nagyszombattal, a mariföldi Joskar-Olával és a szlovéniai Mariborral, amely már akkor testvérvárosi szerződést kívánt kötni Szombathellyel. 

Szombathely partnervárosai harminc évvel ezelőtt többnyire vele azonos nagyságrendűek, ötven-százezer lakos közötti középvárosok voltak. Ez azért is volt fontos, mivel így a problémák elvileg azonosak voltak. Egyedül Oberwart volt kisebb a többinél, de a történelemből érthető volt, hogy felvették vele a kapcsolatot, a rendszerváltás utáni első hivatalos testvérvárosi kapcsolat Felsőőrrel létesült. 

A szombathelyiek furcsállották az egyre több kapcsolatot 

Szombathelyen akkoriban sokan furcsállották az újabbnál újabb kapcsolatokat, hiszen Nyugat-Európában ritkán volt egy városnak négynél több partnervárosa. Szombathely volt annyira tehetős, hogy megengedhetett magának hét testvérvárosi kapcsolatot. Igaz, hogy a külkapcsolatok külföldi utakkal jártak együtt, de ezek költségét többnyire nem Szombathely állta. 

Az is szemet szúrt a szombathelyieknek, hogy nem igazán volt tudatos a testvérvárosok kiválasztása, addig Szombathely kizárólag a felajánlott lehetőségeket fogadta el, s nem igyekezett egy számára megfelelő testvérváros után nézni. Egyrészt túl sok volt az ajánlkozó ahhoz, hogy időközben Szombathely is keresett volna. Ellenben tényként kezelték azt, hogy elsősorban a középeurópai városok barátságát kellett keresniük. Harminc évvel ezelőtt fel is merült, hogy keresnek egy csehországi testvérvárost. 

Újabb testvérvárosi szerződések 

Az idő előrehaladtával Szombathely testvérvárosainak listája egyre csak bővült. A szlovákiai Nagyszombattal (Trnava) 1993 óta ápol hivatalos kapcsolatot a város. Lecco és Szombathely között először 1992 júniusában került sor kapcsolatfelvételre, a hivatalos szerződés megkötése 1995-ben volt Leccóban. Az észtországi Nõmmével a hivatalos testvérvárosi szerződés megkötésére 1997-ben került sor. 

Ferrara 2001 óta testvérvárosa Szombathelynek, második olaszországi városként. A kapcsolat létrejöttének oka nem más, mint a közös testvérváros, Kaufbeuren. Ennek okán felmerült az az ötlet, hogy Szombathely is fűzze szorosabbra kapcsolatait Ferrarával, és így egy intenzív, hármas testvérvárosi együttműködés jött létre. 

A gerorgiai Kutaisi 2015-től testvérvárosa Szombathelynek. A horvátországi Sziszekkel a kapcsolódási pontot a város híres püspöke, a Savariában mártírhalált halt Szent Kvirin jelentette. A kínai Yantaijal pedig 2007-ben írta alá hivatalos szerződését a vasi megyeszékhely. Ez a legnagyobb település a sorban: csaknem 7 millió lakosa van. 

Szombathely legfiatalabb testvérvárosa a portugáliai Santiago do Cacém, amellyel 2019 májusában kötöttek szerződést. 

A Fő tér Király utca felőli végében 2006 óta áll egy kör formájú nagy kő, amin szerepelnek Szombathely testvérvárosi kapcsolatai. A térplasztika Apró Attila szobrász műve. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában