Advent

2022.12.09. 19:31

Magyar pásztorjáték Felsőőrben

A Felsőőri Magyar Katolikusok Köre idén is megrendezte magyar nyelvű pásztorjátékát, „Nagykarácsony éccakáján“címmel Felsőőrben. A több mint 50 éves hagyományhoz híven december 8-án együtt várták a közelgő karácsonyi ünnepeket az őrvidéki magyarok és töltöttek el egy meghitt adventi délutánt az ökumené jegyében.

magyarok.orf.at

Alsó- és felsőőri gyermek- és felnőtt csoportok, kórusok varázsoltak adventi hangulatot a felsőőri katolikus Kontaktközpont nagytermébe, mely ezúttal is színültig megtelt. Dowas Katalin szervező köszöntötte magyarul és németül a közönséget és a díszvendégeket. A rendezvényt megtisztelte többek között Gáspár Adalbert alsóőri plébános, Erich Seifner felsőőri plébános, Hannes Nemeth Alsóőr polgármestere, Frauer Ludwig a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke és Zsótér Irisz a Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium igazgatója - írja a magyarok.orf.at.

A műsorban fellépett a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület „Játékos magyar gyermekóra“ csoportja Dowas Katalin vezetésével, az óvodás korú gyermekek pásztorjátékkal lepték meg a vendégeket. Zátrok Vincent Devecsery Lászlóm „Karácsonyi pillangók“ című versét, Szabó János pedig Devecsery László „Harang szól valahol“ című költeményét is elszavalta. Az esemény vendégei voltak a Felsőőri Református Egyház kórusa és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Énekköre is. Az Alsóőri Énekkar ezúttal sajnos karnagyuk betegsége miatt hiányzott.

A programban zenés színdarabot mutattak be az alsóőri általános iskola diákjai, „Erdei karácsony“ címmel. Verset szavaltak Gúthy László és Binder Gyöngyi valamint karácsonyi történetet mesélt el Pröll Mónika a „Három fenyőfáról“.

A magyar pásztorjátékot 1968-ban Galambos Ireneusz atya honosította meg az Őrvidéken. Azóta generációk nőttek fel, és adták át a fiataloknak a pásztorjátékok hagyományát. Galambos atyától családok vették át a rendezvény szervezését, így több, mit 15 éven át a Csoknyai család, majd a Toth, Racz, Gaál, Dowas, Harris-Pöschl, Bács, Kacsó, Bacsó-Höfler és Hubbes családok és segítőik vállalták el a feladatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában